Értekezlet balkáni befektetésekről

Vágólapra másolva!
Az ITD Hungary és a Világbank csoport bécsi programirodája közös munkaértekezletet szervezett a régió befektetési lehetőségeiről. A magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség közleménye szerint balkáni államok befektetési ügynökségeinek szakértői az országok befektetési környezetét, többek között adópolitikájukat, munkaerőhelyzetüket, az elérhető kormányzati kedvezményeket mutatták be a résztvevő több mint ötven magyar vállalkozásnak.
Vágólapra másolva!

Bár Magyarország belátható időn belül nettó tőkeimportőr marad, a működőtőke-export jelentősége tovább nő. Magyarország a régióban a tőkekihelyezést tekintve vezető szerepet ért el, ami részben a gazdaság bizonyos fokú érettségének, részben a magyar piac viszonylag kis méretének, valamint néhány magyar nagyvállalat regionális terjeszkedésének köszönhető.

A közlemény felhívja a figyelmet, hogy Albániában az alapvető infrastruktúra fejlesztése a cél, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában pedig a privatizáció teremthet piacra lépési lehetőséget a hazai vállalkozások számára.

Macedónia esetében a Koszovó felé irányuló - elsősorban alapvető élelmiszerek és mezőgazdasági termékeket érintő - közvetítő kereskedelemben való részvétel, Horvátország és Montenegró esetében pedig a turisztikai befektetések és az ingatlanfejlesztések bizonyulhatnak perspektivikus területeknek.

A térségben politikai instabilitás érezhető, ugyanakkor a gazdaság ettől függetlenül stabilan 5-6 százalékos növekedést mutat, a kockázatok pedig megfelelő haszonfelárral kompenzálhatóak - írja a közlemény.

A helyi jelenlét, a személyes kontaktus a Balkánon nélkülözhetetlen, ezért is szervez idén az ITD Hungary az átlagosnál jóval több eseményt ebben a régióban. Az ügynökség adatai szerint a magyar tőkekihelyezések értéke a nyugat-balkáni régióban 1998 és 2007. szeptember 31-e között meghaladta a 6,4 milliárd eurót.