Négyszáz tonna aranyat ad el az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa úgy döntött, hogy 400 tonna aranyat értékesítés készleteiből, az ebből befolyó 11 milliárd dollár egy részét - 6,6 milliárd dollárt - az e célra létrehozandó alap révén pénzügyi eszközök széles skálájába reinvesztálják. Az IMF segélykölcsönei egyre kevésbé keresettek, ez pedig a bevételek csökkenését okozza a Valutaalapnak.
Vágólapra másolva!

Az eladni tervezett mintegy 13 millió uncia körülbelül 400 tonnát jelent az értékes nemesfémből, amely jelen árfolyamon is több mint 10 milliárd dollár értéket képvisel. Ez az IMF teljes tartalékának úgy 12 százalékát teszi ki. Az IMF 103,4 millió uncia (több mint 3200 tonna) arannyal rendelkezik, amelynek piaci értéke megközelíti a 100 milliárd dollárt. Az ügyletre annak nagysága miatt több év alatt kerül sor, hogy az esetleges piaci zavarokat elkerüljék. Az arany unciánkénti ára márciusban 1000 dollár fölé kúszott, de azután meglehetős ingadozás mellett közel 100 dollárral csökkent.

Az értékesítésből származó bevételből a Nemzetközi Valutaalap USA államkötvényeket és vállalati értékpapírokat vásárolna, amelyekkel a következő 2-3 évben várható 400 millió dolláros tőkehiányt váltanák ki. Az IMF az 1990-es években még központi szerepet játszott az ázsiai és a latin-amerikai gazdaságok kisegítésében, nagyszabású hitelprogramokat szervezve, eddig főleg a hitelezésből élt. Az IMF segélykölcsönei iránti érdeklődés is megcsappant, főleg Ázsiában, mivel ezek az országok óriási devizatartalékokat építettek föl. Ez szinten egy 100 millió dolláros bevételtől fosztja meg a Valutaalapot a következő 3 évben.

A hónapok óta vita alatt álló tervet az IMF 185 tagállama 85 százalékának, közöttük az amerikai kongresszusnak is jóvá kell hagynia. A pénzintézet gazdálkodási reformjának másik elemét megszorító intézkedések jelentik, ennek keretében többek között 400 fővel csökkenteni kívánják az alkalmazottak létszámát.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója szerint nehéz, de szükséges döntés volt, amely segít modernizálni a csoportot, és stabil pénzügyi alapokra helyezni. Strauss-Kahn korszakalkotónak nevezte az igazgatótanácsnak az IMF 62 éves pénzügyi mechanizmusa felülvizsgálatára vonatkozó javaslatát. A pénzintézet bevételei hiteltevékenységének visszaesésével párhuzamosan csökkennek. Az IMF, amely a hét végén tartja tavaszi közgyűlését Washingtonban, 140 millió dolláros deficittel számol az április 30-án végződő pénzügyi évben.