Jelentőset erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Nagyon erős napot zárt a forint hétfőn a devizapiacon. A forint/euró 254,3-on januárban állt utoljára , derül ki az MNB honlapjáról.
Vágólapra másolva!

A nap folyamán erősödött a lengyel zloty, a török líra és a dél-afrikai rand is, bár az utóbbiak később valamelyest korrigálták nyereségeiket.

A forint/dollár középárfolyam 162,07-en zárt. Az euró erősödött kissé a nap folyamán a dollárral szemben a nemzetközi devizapiacon, és 1,57 feletti árfolyamot ért el.

Erősödő felzárkózó valuták

A dél-afrikai rand - szintén irányadó valuta a felzárkózó piaci spekulánsok számára - hétfőn 0,9 százalékkal drágult a dollárhoz képest, segített neki az arany és a platina drágulása is. A dél-afrikai rand az egyik legrosszabbul teljesítő felzárkózó piaci valuta az idén, egyelőre 12 százalékkal gyengébb a dollárhoz képest, mint a tavalyi év végén volt. A randot most is fékezheti még a szomszédos Zimbabwében elképzelhető nyugtalanság az után, hogy a választások minden bizonnyal végett vetettek Robert Mugabe 28 éves uralmának, de Mugabe vitatja a választási eredményt.

A lengyel zlotyi 0,6 százalékkal viszont hétéves csúcsra emelkedett az euróval szemben, és további potenciál van benne, miután a Lengyel Nemzeti Bank elnöke a múlt héten azt mondta, hogy további kamatemelés lehetséges az infláció elleni küzdelemben.

A forint jelentős erősödésének hátterében állhat, hogy a befektetőket már nem aggasztja a koalíciós válság, mert a szocialisták folytatják a kormányzást, és a konvergencia-programot "tabunak" minősítették.