A feltörekvő valuták rángatják a forintot

Vágólapra másolva!
Érdemes egyre nagyobb figyelmet szentelni az úgynevezett feltörekvő devizáknak. E csoport tagjai gyakran nagyobb hatással vannak egymásra, mint, hogy messzire ne menjünk, egy vérbő kormányválság. A forint azonban köztük is határvonalon helyezkedik el.
Vágólapra másolva!

A devizaalapú lakáshitelt törlesztők számára (is) az egyik legfontosabb kérdés, hogy vajon miként alakul a forint árfolyama az euróhoz (svájci frankhoz, japán jenhez) képest. Főképp a belpolitikai események, a gazdasági helyzet és a világ legfontosabb piacainak történései alakítják az árfolyamot - ezek mellett pedig néhány olyan pénznem, amelyek egyébként a devizabrókereken kívül nemigen hoznak lázba senkit.

Természetesen különböző mértékben, de befolyásolják egymás mozgását, azáltal, hogy a nemzetközi befektetők jobbára egy kalap alá veszik őket. Ha tehát a lengyel zlotyval történik valami, azt a cseh és szlovák korona és persze a forint is megérzi: amikor az egyiktől nagyon szabadulni próbálnak a befektetők, feltehetően a többi sem fog tartósan szárnyalni.

Sebezhetőek vagyunk

Ha a lejáró adósságokat és a devizatartalékokat nézzük, Magyarország nagyjából egy évre elegendő tartalékaival a közepesen sérülékeny országok köré tartozik. A rossz makrogazdasági adatok számlájára írható sebezhetőség miatt azonban a magyar piac egyfajta "határvonalon" helyezkedik el - magyarázta kérdésünkre Németh Dávid, az ING Bank elemzője.

Ez azt jelenti, hogy adottságaink alapján hasonló pályát futhatnánk be, mint a környező gazdaságok, más hatások azonban eltávolítanak tőlük. Így fordulhatott elő, hogy amikor nemrég nagy eladási hullám volt a feltörekvő piacokon, a cseh és szlovák korona mégis erősödni tudott valamelyest, miközben a forint együtt gyengült a török lírával. Hogy mikor melyik hatás az erősebb, meglehetősen nehéz kiszámítani.

A mi szempontunkból természetesen pozitív, hogy a befektetők a régiós devizákkal együtt kereskednek, a hitelválság kirobbanása után is szemlátomást együtt kezelték a térség országait. Jelenleg a zloty és a két korona is erősödő tendenciát mutat, ez stabilitást ad a forintnak - tette hozzá az elemző.

Kormányválság? Bagatell!

A minap sokakat meglepett, hogy a forint pár nap alatt könnyen kiheverte a koalíció szinte biztosra vehető felbomlásának hírét. Nos, egyes vélemények szerint ennek oka, hogy a befektetők úgy vélik: a leendő kisebbségi kormánynak semmilyen kockázatos lépésre nem lesz módja a 2010-es választásokig hátralévő időben - mondta az [origo]-nak egy a neve elhallgatását kérő szakember. A forint azóta tovább erősödött, hétfőn immár a három hónapos csúcsot jelentő 254 forintra, döntően nemzetközi hatások eredményeképpen.

A Reuters értékelése szerint ugyanakkor a még mindig magas hiány sebezhetővé teszi Magyarországot a globális hitelválság hatásaival szemben. Sok függ attól, a monetáris tanács később is hajlandó lesz-e kamatot emelni, ha kell, de a BNP Paribas egy most nyilvánosságra hozott jelentésében az szerepelt, hogy az euró árfolyama az idén semmiképp sem fog 270 forint fölé menni.