Erősödve kezdte a hetet a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,51 pontos emelkedéssel, 22 144,59 ponton zárt hétfőn. Az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 0,87 százalékos erősödés.
Vágólapra másolva!

Az OTP 3,64 százalékkal 7049 forintra erősödött, forgalma 8,848 milliárd forint volt.

A Mol részvényei 1,35 százalékkal 22 000 forintra gyengültek, a cég papírjaival 4,411 milliárd forint értékben kereskedtek.

A Richter-részvények 33 135 forinton zártak, ami a legutolsó záróárhoz képest 0,12 százalékos emelkedés. A papír forgalma 4,745 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom papírok 1,822 milliárd forintos forgalommal 830 forinton zártak, ami 1,21 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záróérték.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 13,25 ponttal, 0,50százalékkal 2634,44 pontra nőtt. A részvénypiac forgalma 21,2 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama vegyesen változott az előző kereskedési napi záró árakhoz képest.

A szakértők véleménye

Nem volt izgalmas a hét első kereskedési napja Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője szerint, a BUX a régiós tőzsdékhez hasonlóan emelkedett a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhetően. A nap nyertese az OTP volt, a bankpapír 3,65 százalékos emelkedéssel zárta a napot. Az erősödésben az optimista hangulaton túl jelentős szerepe volt annak a bejelentésnek is, hogy a bank a 2007. évi eredménye után nem fizet osztalékot, a felhasználható összeget saját részvény vásárlásra fordítja. Ez hosszabb távon támaszt biztosíthat a részvényárfolyamnak - fűzte hozzá Kovács Krisztián.

Bár az olaj ára emelkedik és a régiós olajipari cégek árfolyama is erősödött hétfőn, a Mol Kovács Krisztián szerint elsősorban a vevők hiánya miatt maradt ki az emelkedésből.

A hét, legalább is az amerikai makrogazdasági adatokat illetően csendesebb lesz az elmúlt hétnél, a pozitív hangulat azonban törékeny, trendfordulóról még korai lenne beszélni - mondta az elemző.

Az általános nemzetközi jó hangulat oka, hogy a befektetőkben éled a remény: a Hetek (G7) a hétvégi értekezletükön bizonyára mozgásba hoznak nemzetközi mechanizmusokat a "nem elsőrendű válságot" kiváltó okok korlátozására, egyebek közt megszigorítják a pénzintézetek átláthatóságára vonatkozó szabályokat, szabványosítják, ellenőrizhetővé teszik a kintlévőségek értékpapírosításának és kockázatterítésének pár éve óta "innovatív" módszerekkel elburjánzott gyakorlatát, növelik és egyértelműbbé teszik a felügyeleti hatóságok jogkörét.

Erősödés és optimizmus Nyugat Európában

Hétfőn a nyugat-európai részvénypiacok is emelkedtek, a javulást most is a jelentős mélységekből följebb törő pénzintézeti részvények és a bányatársaságok vezették, utóbbiak az emelkedő fémárak miatt.

A UBS 5,8 százalékot, az Anglo-American 4,1 százalékot a BHP Billiton 4 százalékot nyert.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,6 százalékos nyereséggel kezdett, a napot előzetes adat szerint 0,7 százalékos nyereséggel 1328,19 ponton végezte, 11,84 százalékkal alacsonyabban az év végi értékénél. A múlt héten 4,1 százalékot nyert, több mint egy éve ez volt a legnagyobb egyheti előretörése. Előzőleg márciusban ötödik hónapja esett, az első negyedévben 16 százalékot vesztett, a legnagyobb negyedévi veszteségét szenvedte el 2002 harmadik negyede óta. Tavaly 1,56 százalékot nyert, ezzel 2007 volt a leggyengébb éve 2002 óta.

Hétfőn a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 67,7 pontos, azaz 1,14 százalékos nyereséggel 6014,8 ponton zárt, 6,85 százalékkal alacsonyabban az év végi értékénél. Tavaly 3,80 százalékot nyert.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 57,64 pontos, azaz 0,85 százalékos nyereséggel 6821,03 ponton végzett, 15,45 százalékkal az év végi értéke alatt. Tavaly 22,29 százalékot nyert.

Párizsban a CAC-40 43,72 ponttal, azaz 0,89 százalékkal 4944,60 pontra emelkedett, 11,93 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. Tavaly 1,54 százalékot nyert.

Egyesült Államok: konszolidálódó pénzügyi szektor húzza fel a DJIA-t

Az amerikai határidős indexek nőttek hétfőn, mert a pénzügyi ágazat papírjai "nyerésre állnak" azoknak a híreknek a nyomán, hogy hamarosan lezárul a Washington Mutual Inc számára biztosított 5 milliárd dolláros készpénzjuttatási akció, és csökkenhet a legnagyobb amerikai takarékpénztár jelzáloghitel veszteségeivel kapcsolatos aggodalom.

A Washington Mutual árfolyama 15 százalékkal ugrott meg annak a Wall Street Journal cikknek a hatására, mely szerint a TPG befektetési társaság és más befektetők közel állnak ahhoz, hogy véglegesítsék megállapodásukat a társasággal. A befektetés annak lehet a jele, hogy a pénzügyi ágazat túljutott a válság legmélyén, és megkezdődött az olcsóvá vált részvények vásárlása.

Az ágazatra kedvezően hatott az is, hogy Merrill Lynch immár vásárlásra javasolja a svájci UBS részvényét.

A technológiai ágazatban az lehet árfelhajtó erő, hogy az Apple Inc kedvező befektetési besorolást kapott; az ágazat híre az is, hogy a Yahoo Inc bejelentette, megfelelő ár esetén nem ellenzi a Microsoft Corp felvásárlási ajánlatát..