Az UBS feldarabolását javasolja volt elnöke

Vágólapra másolva!
Luqman Arnold, az UBS AG svájci bank korábbi elnöke azt javasolja az igazgatóságnak: karcsúsítsák, majd bontsák két részre a pénzintézetet - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A menedzser jelenleg a brit Olivant Advisors Ltd. befektetési alapot irányítja, amelynek 0,7 százalékos részesedése van Európa legnagyobb bankjában. A volt elnök Sergio Marchionne igazgatósági tagnak írt levelében kifejti: meg kellene fontolni a bank értékpapír-üzletágának leválasztását és eladását, mivel a tervezett 15 milliárd svájci frankos (15 milliárd dollár) részvénykibocsátásból nem jöhet be elég pénz az UBS veszteségeinek pótlására, miután az jelzálogpiaci válság nyomán összesen 38 milliárd dollár értékű követelés leírására kényszerültek. A vagyonkezelési és a vállalati banki szolgáltatásokat el kellene választani a befektetési banki ágazattól, és külön holdingba kellene csoportosítani - ajánlja továbbá Arnold.

A szakember emellett vitatja a döntést, hogy az április végi közgyűlésen a bank vezető jogtanácsosa, Peter Kurer váltja fel az elnöki poszton Marcel Ospelt, mert szerinte nincs meg a pozíció ellátásához szükséges stratégiai irányítási, kockázatkezelési és kommunikációs tapasztalata. Arnold szerint Marchionne-nak kellene az elnöki székbe ülnie. Az UBS szóvivője közölte, hogy megfelelő időben és formában válaszolnak a levélre.

Szakértők úgy vélik, mivel egy korábbi belső embertől indult a kezdeményezés, lehet hatása az igazgatóság döntéseire. A feldarabolás lehetősége, előnyei és hátrányai ezzel ismét tárgyalóasztalra kerülnek - olvasható a Napi Gazdaságban.