Erőművet épít az MVM és Kapolyi cége

Vágólapra másolva!
Vasármap lerakják az alapkövét egy 230 megawatt kapacitású erőműnek vasárnap Vásárosnaményban. Az erőművet a Magyar Villamos Művek Zrt. és a System Consulting közös projekttársasága, a Kárpát Energo Kft. valósítja meg. A System Consulting Kapolyi László nevével fémjelzett energetikai cég.
Vágólapra másolva!

Az új erőmű a korábbi tájékoztatás szerint másfél év alatt elkészülhet. Az elavult magyarországi erőműveket selejtezni kell, emellett a térségben a kapacitáshiány jelei mutatkoznak, ami ami elsődleges okozója a jelenleg tapasztalható villamosenergia-árnövekedésnek a régióban. A következő 20 évben a jelenlegi kapacitások fele maradhat meg. Az 50 megawatt teljesítmény feletti úgynevezett nagyerőművek kétharmada átlagosan 25-35 éve működik, és a 18 ilyen erőművi blokk - amelynek összes kapacitása 7667 megawatt - átlagéletkora 21 év. Az új erőmű hozzájárul majd a magyar villamos energia rendszer rugalmasabb szabályozhatóságához is, ami növeli az ellátás biztonságát.

Az MVM-nek van már jónéhány áramtermelő érdekeltsége, hiszen az állami tulajdonú villamosenergia-társaság birtokában van a legolcsóbb magyar áramtermelő, a Paksi Atomerőmű. Az MVM tulajdona a biomasszára átálló oroszlányi erőmű, és meghatározó kisebbségi részesedése van többek között a német RWE-tulajdonú Mátrai Erőműben is. Kapolyi László, aki a '80-as években ipari miniszter volt, jelenleg a Magyar Szociáldemokrata Párt elnöke, egyben az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának is tagja. Cége 1994-ben kötött szerződést évente 350 megawatt ukrán villamos energia behozatalára, amely 2015-ig szól.