Egyre reálisabb a 2009-es szlovák eurócél

Vágólapra másolva!
Lehetséges, hogy Szlovákia 2009 elején az eurózóna 16. tagja lesz - közölte Joaquín Almunia, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke az EU-pénzügyminiszterek tanácskozásán Szlovéniában. Egy magas rangú EU-diplomata szerint valószínű, hogy Szlovákia zöld jelzést kap.
Vágólapra másolva!

Ján Pociatek szlovák pénzügyminiszter és Ivan Sramko jegybankelnök levelet intézett az Európai Bizottsághoz (EB) és az EKB-hoz, kérve, hogy Szlovákia 2009. január 1-jétől bevezethesse az eurót. Almunia nem nyilatkozott arról, hogy Szlovákia jelenleg teljesíti-e az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat. Az euróövezeti csatlakozás akadálya lehet az infláció mellett az államháztartási hiány állapota.

Az EB május 7-én terjeszti elő úgynevezett konvergenciajelentését - ez egy kétévente rutinszerűen kiadott dokumentum -, melyben értékeli azoknak az országokat az előrehaladását, amelyek még nem tagjai az euróövezetnek. Ebben már szerepelni fognak a márciusi inflációs adatok és a 2007. évi deficit- és államadóssági mutatók, melyek közzététele a következő két hétben várható. Almunia közlése szerint ezek az adatok kiemelten fontosak annak megítélése szempontjából, hogy Szlovákia teljesíti-e a maastrichti kritériumokat, különös tekintettel arra, hogy a jelenleg folyamatban lévő deficiteljárás lezárható-e. Április végére várják még a tavaszi előrejelzést, amely elsősorban a hosszú távú fejlődés megítélésére lesz hatással.

Amennyiben az EB és az EKB pozitív értékelést ad Szlovákiáról, - amit EU-körökben valószínűnek tartanak - a pénzügyminiszterek júniusban ajánlást tesznek arra, hogy az országot 2009. január elsejével vegyék fel az euróövezetbe. A végső hozzájárulást az EU-tagországok állam- és kormányfőinek idei júniusi csúcstalálkozója adhatja meg.