Pénzhez jutnak a Reálbank károsultjai

Vágólapra másolva!
Rövidesen elkezdődik a Reálbank egykori ügyfeleinek kártalanítása - derült ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) és az Országos Betétbiztosítási Alap pénteki sajtótájékoztatóján. A betétesek és a kötvényesek teljes körű, a részvényesek részleges kárpótlást kapnak.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróságnak tavaly sikerült pontot tennie több hitelintézet felszámolásának végére, ami megnyitja az utat a károk kifizetésére - jelentette be Fekete-Győr András, az OBA vezető közgazdásza. További kárkifizetési ügyek nincsenek, az OBA-nak hitelintézet miatt utoljára 2000-ben keletkezett fizetési kötelezettsége.

A Fővárosi Bíróság tavaly júniusban jogerőre emelkedett végzésével megszüntette a a Reálbankot, és törölte a cégnyilvántartásból, ezzel lezárult az 1999. január 19. óta tartó felszámolási eljárás.

A csődtörvény szerint az "a"-tól "f" kategóriáig besorolt hitelezői követeléseket 100 százalékig, míg a "g" kategóriában nyilvántartott késedelmi kamatköveteléseket 10,04 százalékig sikerült kielégíteni.

A Reábank-ügyben mintegy húsz per indult az OBA tulajdonosi szerepével összefüggésben, és a számtalan jogorvoslati fórumot megjárt perekben a bíróságok minden esetben az OBA-nak adtak igazat - mondta Fekete-Győr András.

Tavaly júniusban jogerősen lezárult az Iparbankház 1996. július 4-én indult felszámolása is.

Két felszámolás van még folyamatban, a Rákóczi Hitelszövetkezeté, valamint a Heves és Vidéke Takarékszövetkezeté. A hitelszövetkezet felszámolási zárómérlegét várhatóan hamarosan benyújtja a felszámoló; az "a"-tól "f" kategóriáig besorolt hitelezői követelések várhatóan 100 százalékban megtérülnek, sőt előreláthatóan a "g" kategóriában nyilvántartott késedelmikamat-követelésekre is lesz kifizetés a zárómérleg benyújtása után.

Az OBA fő feladata, hogy a tagintézeteknél elhelyezett betétek befagyása esetén 15 napon belül megkezdje a betétesek részére az alap által biztosított betétek után a kártalanítás kifizetését. Magyarországon az uniós előírásokkal összhangban 6 millió forintig védettek a betétek úgy, hogy 1 millió forintig a teljes betétet, az 1 millió forint feletti betétrésznek pedig a 90 százalékát fizeti ki az OBA, de betétesenként és hitelintézetenként legfeljebb 6 millió forintot.

Az OBA tavaly és idén a betétesek kártalanítását célzó megállapodást kötött Franciaország és Csehország betétbiztosítójával. A megállapodások szerint, ha a partner betétbiztosító valamelyik tagintézete fizetésképtelenné válna, akkor a fióktelep magyar betéteseinek kártalanításában az OBA közreműködik - hangsúlyozta Székács Péter ügyvezető igazgató.

Az igazgató elmondta, hogy az alap mérlegfőösszege és saját tőkéje 2007 végén meghaladta a 69 milliárd forintot, mérleg szerinti eredménye közel 10 százalékkal, 5,9 milliárd forintra nőtt. Az alap bevételeinek mintegy egyharmada a tagintézetek által befizetett díjakból, mintegy kétharmada a vagyon fialtatásából származott. A díjak súlya a bevételekben folyamatosan csökken: az átlagos díjkulcs tavaly 0,18 ezrelék volt, amit az alap igazgatótanácsa 2008. január 1-jétől a felére csökkentett.