Csak tespedés volt New Yorkban

Vágólapra másolva!
Csütörtökön az amerikai részvénypiacok fő mutatói alig mozogtak a nap nagyobb részében, és a Dow Jones ipari átlagindex 12626,03 ponton, mindössze 20,20 pont, azaz 0,16 százalék emelkedéssel zárt, míg a Nasdaq composite 2363,30 ponton, sovány 1,90 pont, 0,08 százalékos emelkedéssel végzett.
Vágólapra másolva!

A befektetők már valamelyest megnyugodtak a pénzpiaci helyzettel kapcsolatban, de az amerikai gazdasági kilátásait illetően nem. Igaz, bizonyos korrekcióra számítani lehetett a nagy keddi részvénypiaci fellendülés után, aminek köszönhetően a Dow index kevesebb mint egy hónap alatt 7 százalékot emelkedett.

Úgy tűnt, hogy a kereskedés elején csak átmenetileg rendítette meg a Wall Street-et a kedvezőtlen foglalkoztatási adat, mivel három órával zárás előtt már mind a tőzsde DJIA mutatója, mind pedig a Nasdaq composite indexe szerény nyereségbe tornászta fel magát: a DJIA esetében ez 0,3 százalék, a Nasdaq mutatója esetében 0,2 százalék volt.

A piacokat némileg lelkesítette az amerikai szolgáltatási szektor vártnál nem rosszabb teljesítménye márciusban. Ugyanakkor óvatosságra kényszerítették Bernanke Fed-elnök nyilatkozatai, amelyek a nap során hangzottak el az amerikai törvényhozás illetékes fóruma előtt, elsősorban a jelzálogpiaci- és hitelválságban megrokkant Bear Stearns amerikai befektetési bank mentési akciójáról. Tőzsdezáráskor az eurót 1,5667 dolláron jegyezték.

Csökkenéssel nyitott a Wall Street: a kereskedés első perceiben a tőzsde DJIA mutatója 0,47 százalékkal, a Nasdaq composite 0,65 százalékkal esett, nagyjából negyed óta múltán a DJIA vesztesége 0,46 százalék, a Nasdaqé 0,59 százalék volt. A csökkenés oka, hogy a múlt héten a vártnál többen jelentkeztek első ízben munkanélküli segélyért az Egyesült Államokban.

Szerdán a DJIA 45,44 pontos, azaz 0,36 százalékos veszteséggel 12 608,92 ponton zárt, 4,94 százalékkal az év végi értéke alatt. A Nasdaq piac összetett mutatója 1,35 pontos, azaz 0,06 százalékos veszteséggel 2361,40 ponton fejezte be a napot, 10,97 százalékkal alacsonyabban az év végi értékénél.