Trezorban a kivont apró kilencede

Vágólapra másolva!
Az egy- és két forintosok bevonásának szeptemberi bejelentése óta 105 millió darab, azaz 220 tonna egyforintos és 123 millió darab, azaz 387 tonna kétforintos áramlott vissza a jegybankba - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Vágólapra másolva!

Ez a mennyiség az egyforintosoknál a forgalomban lévő állomány 11 százaléka, illetve a kétforintosok esetében a forgalomban lévő állomány 15 százaléka. Az MNB-nél több mint 100 civil szervezet jelezte, hogy jótékony céllal gyűjt egy- és kétforintosokat: eddig összesen 36 tonna mennyiségben, azaz 18 millió forint értékben.

Az MNB-be ez év március elejéig 45 millió darab egy- és 57 millió darab kétforintos érkezett vissza tavaly szeptember óta, amikor a jegybank bejelentette, hogy bevonja az egy- és kétforintos pénzérméket.

Simor András, a jegybank elnöke március 4-én tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az addigi tapasztalatok alapján az átállás sem a lakosságnak, sem a kereskedelmi szektornak nem okozott különösebb problémát, zökkenőmentes volt az érmék bevonása. Azt is közölte: a kis címletű érmék az esetleges bevonások után a nemzetközi tapasztalatok alapján maximum 10 százalékban áramlanak vissza a központi bankba, ebben nagy segítséget jelent a karitatív szervezetek, köztük a Magyar Vöröskereszt tevékenysége is.

Ez év március elsejét követően a posta, a kereskedelmi bankok és a takarékszövetkezetek többsége még általában fél évig, az MNB pénztára pedig még öt évig, egészen 2013. március 1-jéig névértéken beváltja ezeket az érméket, mennyiségi korlátozás nélkül és díjmentesen.

A jegybank ez év július 31-ig biztosít lehetőséget a jószolgálati célból egy- és kétforintos érmét nagyobb mennyiségben gyűjtő szervezetek számára a kedvezményes beváltásra. Az MNB-nél díjmentesen, előzetes szétválogatás nélkül is be lehet váltani ezeket a kis címletű érméket.