Optimista hangulatban nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 305,61 pontos emelkedéssel, 22.287,80 ponton nyitott szerdán, ami keddi záró értékéhez képest 1,39 százalékkal erősödést jelent.
Vágólapra másolva!

Az erősödés oka a világpiaci tendenciákban keresendő: a Dow Jones kedden a pénzügyi szektor részvényeinek húzása következtében idei egyik legnagyobb emelkedését produkálta (390 pont), míg Japánban a Nikkei 4,2 százalékos emelkedéssel zárt.

Emelkedéssel kezdett Nyugat-Európa is

Szerda reggel a nyugat-európai részvénypiacok felfelé tartottak a keddi nyereségek után, mert a befektetők bíznak abban, hogy a piac a legrosszabbon talán már túl van, miután kedden jelentősen emelkedett a banki papírok árfolyama.

Szerda reggel is elsősorban a pénzügyi szektor húzta felfelé a mutatókat, a Barclays 2,7 százalékkal, a Banco Santander 1,3 százalékkal a Royal Bank of Scotland 2,7 százalékkal emelkedett.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,4 százalékos javulással 1307,89 pontra emelkedett nyitáskor.

Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,14 százalékos nyereséggel kezdett, fél óra múlva 0,19 százalékos emelkedésnél járt. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 0,46 százalékkal nőtt nyitáskor, fél óra múlva 0,50 százalék volt a nyeresége.

Szerdán az értéktőzsdék nyitásakor az euró tovább gyengült a dollárral szemben: 1,5542 dollár volt középárfolyamon a londoni bankközi devizapiacon a kedd esti 1,5601 dollárral szemben. Az európai valuta gyengülését az váltotta ki, hogy két vezető európai bank, az USB és a Deutsche Bank jelentős veszteségeket szenvedett el a nem elsőrendű jelzálogpiaci válság miatt. Ugyanakkor a részvényekre nézve jótékony hatással volt az, hogy az UBS és a Lehman Brothers tőkeemelési terveket jelentett be

Az elemzők erősödésre számítanak

Herczenik Ákos szerint a figyelem középpontjában az OTP lehet. A bankpapír hétfői 6,6 százalékos árfolyamesésének "visszaárazódása" még nem történt meg teljes mértékben, így várható, hogy visszanyer valamennyit abból az egyszeri veszteségből, amit a kormánykoalícióban kialakult bizonytalanság okozott. A szakértő a többi vezető papír árfolyamában is erősödésre számít.

Az elemző hozzáfűzte, hogy a kormányválság ugyan nem múlt el, de már nagyjából látszik, hogy politikai téren mire lehet számítani. A hazai kötvénypiacon is megindult a konszolidáció, továbbá a nemzetközi hangulat is kedvező, mindez a részvénypiacra is megnyugtatóan hathat.