Hasított a Dow Jones

Vágólapra másolva!
Az idei év egyik legnagyobb emelkedését érte el a New York-i tőzsde DJIA indexe: fellendülése a nap végére meghaladta a 390 pontot, így 12654,36 ponton, 3,19 százalékos emelkedéssel zárt. A Nasdaq piac composite mutatója 2362,75 ponton végzett, hétfőhöz képest 3,67 százalékos javulással.
Vágólapra másolva!

A tőzsdét a banki papírok röpítették egyre magasabbra: elsősorban az UBS és a Lehman részvényei, amelyek 14-16 százalékkal is emelkedtek a nap folyamán, de például a Citigroup részvénye is több mint 9 százalékkal és a JPMorgan befektetési banké több mint 8 százalékkal drágult.

A technológiai piacon a Dell és a Microsoft emelkedése jelentett nagyobb felhajtó erőt.
A nap fejleménye volt még a dollár árfolyamának erősödése az euróhoz képest - a tőzsdezárás idején 1,5597 dolláron jegyezték az eurót -, ami a nyersanyagárak csökkenését indította el.

A Wall Street a kereskedés vége előtt három órával gyakorlatilag fokozta a nap elején szerzett nyereségét és a tőzsde DJIA mutatója 2,4 százalék, a Nasdaq piac composite indexe 2,6 százalékos nyereségben állt, elsősorban a pénzügyi részvények iránti megnőtt bizalomnak köszönhetően.

A befektetők már nagyjából "beárazták" a pénzpiaci zavarok miatt keletkezendő veszteségeket a pénzügyi szektorban, ezen zavarok további kihatásait lényegében nem is nagyon veszik tudomásul a banki veszteségleírásokat és új tőkegyarapító részvénykibocsátásokat követően.

Emelkedéssel nyitott a Wall Street: a New York-i tőzsde DJIA mutatója 0,45 százalékkal, a Nasdaq piac fő mutatója 0,79 százalékkal nőtt a kereskedés első perceiben. A mutatókat elsősorban a pénzügyi szektor húzta fel, a Lehman Brothers és a svájci UBS tőkeemelési terveinek kedvező fogadtatása nyomán.