Csehországban is drágább lett a gáz

Vágólapra másolva!
Megdrágult a földgáz április elsejével Csehországban. A legnagyobb szolgáltató, az RWE Transgas a lakossági fölgáz árát 3,1 százalékkal, míg a második helyen lévő Prazská Plynárenská 3,2 százalékkal emelte. A harmadik jelentősebb szolgáltató, az E-On a lakossági földgáz árát változatlanul hagyta és csupán a cégeknek szállított gáz árát emelte.
Vágólapra másolva!

A földgázárak legutóbb január elsején változtak Csehországban. Az RWE Transgas akkor átlagban 7,4 százalékkal, a Prazská Plynárenská 6,2 százalékkal, míg az E.On 7,5 százalékkal növelte a háztartási gáz árát.

A legnagyobb áremelésre - 3,6 százalék - Észak-Csehországban, míg a legalacsonyabbra - 2,3 százalék - Észak-Morvaországban kerül sor - közölte az RWE Transgas. A cég közleménye szerint a háztartási földgáz árának az emelkedése Csehországban a világpiaci kőolajárak és a feketeszén ára növekedésének a következménye. Egy földgázt használó családi ház működtetése így havonta mintegy 100 koronával drágul meg áprilistól.

A legnagyobb csehországi földgázszolgáltató, a német kézben lévő RWE Transgas, a cseh piac mintegy 75 százalékát ellenőrzi.