Csökkent a kormányzati szektor hiánya

Vágólapra másolva!
A kormányzati szektor 2007. évi hiánya 1395,1 milliárd forint, a GDP 5,5 százaléka - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden előzetes adatok alapján. A tavalyi hiány a 2006. évihez képest 808,5 milliárd forinttal, GDP-arányosan 3,8 százalékponttal alacsonyabb.
Vágólapra másolva!

A nemzeti számlák rendszere (ESA'95) módszertani előírásai alapján összeállított adatok szerint 2007-ben a kormányzati szektor bevétele 11 322 milliárd forint, kiadása 12 717 milliárd forint, hiánya 1395 milliárd forint volt.

A pénzügyi számlák adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank is kedden tette közzé az államháztartás 2007. évi nettó finanszírozási igényét, amelynek összege 1384 milliárd forint (a GDP 5,5 százaléka).

Lehmann Anna a KSH munkatátársa az MTI kérdésére elmondta: a 11 milliárd forintos kismértékű különbség abból adódik, hogy más adatforrásokat használ az MNB és a KSH. Amíg a KSH az államháztartás adatait szolgáltató pénzügyminisztériumi és államkincstári forrásokat használja, addig a jegybank elsősorban banki és értékpapírpiaci forrásokból dolgozik - jelezte Lehmann Anna. A KSH munkatársa hozzátette: az eltérő adatforrásokból adódó különbséget az Eurostat is tudomásul veszi.

A KSH tájékoztatója szerint a kormányzati szektorban a bevételek a 2006. évi 9 százalékos növekedést meghaladva az előző évhez viszonyítva 11,8 százalékkal nőttek. A legnagyobb mértékű bevételnövekedés a jövedelemadók és a társadalombiztosítási hozzájárulások területén következett be. Az áfa-befizetések átlagos mértékben, 11,8 százalékkal emelkedtek. Az egyéb bevételek közé sorolt kormányzati szolgáltatásokból származó bevétel csökkent.

Az éven belül a bevételek növekedése az I. negyedévben különösen dinamikus volt - több mint 20 százalék -, ezt követően a növekedési ütem fokozatosan mérséklődött. A bevételek megoszlása egyik évről a másikra kis elmozdulást mutat, 2007-ben az adók és társadalombiztosítási hozzájárulások aránya kissé emelkedett, az egyéb bevételeké csökkent.

A költségvetés kiadásainak 2006. évi 12 százalékos emelkedése után a 2007. évi kiadásnövekedés lényegesen lassúbb, 3,1 százalékos volt. A kiadások közül a felhalmozási kiadások az előző évhez képest igen jelentős mértékben, mintegy 13 százalékkal csökkentek. A legnagyobb kiadásnövekedés, 10,5 százalék a kamatszolgálatban következett be.

A kormányzat dologi kiadásai és a munkavállalói jövedelmekre fordított kiadásai lényegében a 2006. évi szinten maradtak. A pénzbeli társadalmi juttatásokra fordított kiadások 8,5 százalékkal emelkedtek. A kiadások az év első felében alig változtak 2006 első félévéhez képest, a második félévben viszont már 6 százalékkal nőttek. A kiadások struktúrája nagyobb változást mutat a bevételeknél, a pénzbeli juttatások és a kamatok részaránya növekedett, a felhalmozási kiadások aránya visszaesett 2007-ben.

A költségvetés hiánya 2007-ben a 2006. évi hiány 60 százalékát tette ki, 808 milliárd forinttal volt kevesebb, mint 2006-ban. A hiány csökkenése a kiadások 385 millárd forintosos növekedése és a bevételek 1193 milliárd forintos emelkedése mellett következett be, azaz a bevételi oldal gyors növekedése játszott a hiány csökkenésében jelentősebb szerepet.

A KSH adatai szerint 2007. IV. negyedévben a kormányzati szektor hiánya 526,5 milliárd forint volt, ez a negyedéves GDP 8,1 százaléka. Az év utolsó negyedévére jellemző módon a kiadások növekedése az év egészénél nagyobb, 4,4 százalék volt. Az év egészénél gyorsabb, 11 százalékos volt a pénzbeli társadalmi juttatások növekedése a IV. negyedévben. Ezen belül a nyugdíjkiadások - a 13. havi nyugdíj második részének kifizetése következtében - 14,1 százalékkal nőttek. A munkavállalói jövedelmekre fordított kiadások az előző év azonos időszakához képest jelentősen, 6 százalékkal csökkentek, elsősorban a 13. havi bérek kifizetésének 2006. évitől eltérő ütemezése miatt.

A bevételek növekedése a IV. negyedévben lényegesen elmaradt az év egészére mért ütemtől: 6,7 százalék volt az előző év azonos időszakához képest. A jövedelemadók 4,4 százalékos és a társadalombiztosítási járulékok 6,8 százalékos emelkedése lényegesen kisebb mértékű volt, mint az év egészében; a bevételek közül azonban az áfabefizetések jelentősen, 17,1 százalékkal növekedtek a IV. negyedévben.

A KSH közölte, hogy a kormányzati szektor adóssága az Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2007 végén 16 735,5 milliárd forint volt, ez a GDP 66 százaléka.