Nem okozott meglepetést a folyó mérleg

Vágólapra másolva!
A folyó fizetési mérleg hiánya 2007-ben 5,06 milliárd euró, a tavalyi negyedik negyedévben 1,113 milliárd euró volt - közölte a jegybank hétfőn az első becslés alapján. A folyó fizetési mérleg hiánya 2006-ban 5,446 milliárd eurót tett ki.
Vágólapra másolva!

A folyó hiány 2007 negyedik negyedévében a szezonális hatásoktól megtisztítva 1,116 milliárd euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével a hiány a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest tovább csökkent. E csökkenés mögött a jövedelem- és transzfermérleg együttes egyenlegének a javulása áll, amit elsősorban az EU-transzferek növekedése magyaráz.

A negyedéves adatok alapján 2007 negyedik negyedévében a külfölddel szemben fennálló finanszírozási igény (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya) az előző negyedévhez képest nőtt. Értéke 765 millió euró volt, a szezonális hatások kiszűrésével 885 millió euró, ami a GDP 3,7 százaléka. A pénzügyi mérleg egyenlegeként adódó úgynevezett alulról számított külső finanszírozási igény a IV. negyedévben 1,365 milliárd euró, szezonálisan kiigazítva 1,564 milliárd euró, ami a GDP 6 százalékát tette ki.

A reálgazdasági folyamatok közül az áruforgalom egyenlege pozitív, a szezonális hatásoktól megtisztítottan eléri az 526 millió eurót, a kiigazítatlan érték 395 millió euró, míg a szolgáltatások többlete a szezonális hatásoktól megtisztítottan 237 millió euro, a kiigazítatlan adat 173 millió euró.

A jövedelem- és transzfermérleg összetevői közül az adóssághoz kapcsolódó jövedelmek szezonálisan kiigazított hiánya 578 millió euró, a nem adósság típusú jövedelmeken keletkezett hiány pedig 1523 millió euró. Mindkét jövedelemtípusnál a hiány bővülése figyelhető meg egyfelől az újrabefektetett jövedelmek folyamatosan növekvő nagysága, másfelől a növekvő kamatkiadások következtében. A folyó transzferek egyenlege 2007. IV. negyedévben 313 millió eurós többletet mutatott.

Kifejezetten kedvező, hogy a mérséklődő külső finanszírozási igényt a negyedik negyedévben nem adóssággeneráló 588 millió euró forrásbeáramlás finanszírozta, így a nemzetgazdaság nettó adósságállománya csak kismértékben, 0,4 milliárd euróval nőtt - közölte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.