A Pernod 5,6 milliárd fontot penget az Absolut vodkáért

Vágólapra másolva!
A Pernod Ricard nyerte - az Amerikában második legnépszerűbb vodkafajta Absolut Vodka-tulajdonos - Sweden's Vin & Spiritért folyó aukciót 5,6 milliárdos árajánlatával. A V&S-ért folyó versenyben részt vett az amerikai Fortune Brand, a Jim Beam tulajdonosa is. Az Absolut másik udvarlója a Bacardi volt, amely 2004-ben már megvetette a lábát a vodkapiacon, amikor is felvásárolta a Grey Goose márkát.
Vágólapra másolva!

A francia italcsoport szerint a vétel piacvezetővé tette a társaságot annak ellenére is, hogy az éves bevételük szerint a második helyen állnak az Smirnoff-tulajdonos angol Diaegeo mögött. Patrick Ricard elnök szerint ez egy fantasztikus lehetőség és a harmadik legnagyobb akvizíció a Seagram és az Allied Domecq tranzakció után. A világ vezető bor- és rövidital-kereskedőjévé váltunk - tette hozzá.

A Pernod 1,45 milliárd eurót plusz 6,05 milliárd dollárt fizet a svéd királyságnak, amiből az ország külföldi adósságait kívánja majd törleszteni. A V&S eladásainak 40 százalékát az Absolut Vodka kereskedelme tette ki. Tavaly 270 millió eurós profitot ért el, ami azt jelenti, hogy a Pernod a bevétel 20,8-szorosát fizeti a cégért, mindehhez hat banktól vett fel hitelt.

Az Absolut a becslések szerint 9 százalékot birtokol az amerikai röviditalpiacból és 11 millió liternyit adtak el belőle 2007-ben. Szintén a V&S tulajdona a Cruzan rum és a Plymouth gin.

A Pernod Ricard Ltd. a világ második legnagyobb szeszipari gyártó-, illetve forgalmazó cége. A cégcsoport 1975-ben alakult, a Pernod és a Ricard összeolvadásával. Jelenleg több mint 80 országban van jelen különböző termékeivel, melyek között a szeszen kívül pezsgőt, bort és üdítőitalt is találunk. Termékeik között megtalálható egyebek mellett a Chivas Regal, a Jameson, a Ballantines, a Tia Maria és a Becherovka is. A magyarországi leányvállalat 1994-ben alakult, a cég termékeinek kizárólagos importőre Magyarországon. A 2002-es névváltozás óta Pernod Ricard Hungary néven működik.