Emelkedik a frankhitel törlesztőrészlete

Vágólapra másolva!
Folyamatosan emelkedik az idén a svájci frank bankközi kamata, dacára annak, hogy az alpesi ország jegybankja a márciusi kamatdöntésen végül nem emelte meg az alapkamatot. A hitelek forrásköltségének növekedését a hazai bankok sem nyelhetik le - olvasható a Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

A frank három hónapos londoni bankközi kamata pénteken már 2,84 százalék volt, vagyis az év eleje óta 0,2 százalékponttal emelkedett. Az ügyfelekért folyó egyre élénkebb küzdelemre utal egyébként, hogy bár az elmúlt három évben 1,8 százalékponttal nőtt a svájci deviza bankközi kamatlába, a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a lakosságnak aktuálisan kínált frankalapú hitelek kamatai a folyamatos akciózásnak köszönhetően nem nőttek ekkora mértékben. Egy lakáshitelnél már egy százalékpontnyi szigorítás is 10 százalékkal drágíthatja a havi részleteket, amit csak tetéz az árfolyamkockázat, és vannak, akiknek a lakáshitelkamata 2-3 százalékponttal is emelkedett az elmúlt években.

Az azonos árfolyam mellett is havi 30 százalékos törlesztőrészlet-drágulásra azonban sokan nincsenek felkészülve. Nem véletlen hát, hogy megnőtt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél a hitelkamatokra érkező panaszok száma. 2006 utolsó negyedében még csak 18 ilyen jellegű írásos reklamáció futott be a PSZÁF-hoz, tavaly az utolsó három hónapban már 32 ilyen eset volt

Több magyarországi banknál drágultak már az idén a svájcifrank-alapú hitelek. Patai Mihály, az UniCredit Bank vezérigazgatója a hitelintézet eredményeit bemutató sajtótájékoztatón nemrég közölte: a tartósan magas kamatszintet előbb-utóbb mind a lakossági, mind a vállalati ügyfélállomány kölcsöneiben érvényesítenie kell a banknak, és az UniCredit februárban túl is esett az idei szigorításon. Az Erste Bank pedig az idén már kétszer is emelte a kamatokat: egyszer januárban, legutóbb pedig a múlt hét elején, amikor a lakossági jelzáloghitelek kamatát srófolta följebb újabb 0,2 százalékponttal - írja a Világgazdaság.