Csökkent a China Telecom profitja

Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb telefontársasága, a volt monopolista, de ma is állami China Telecom adózott eredménye tavaly 13 százalékkal 23,7 milliárd jüanra (555,7 milliárd forint) csökkent a 2006-os 27,24 milliárd jüanról, közölték a vállalatnál hétfőn.
Vágólapra másolva!

A visszaesés az összekapcsolási díjakból származott a vezetékes szolgáltatásban: az összekapcsolásidíj-bevétel 34 százalékkal 3,29 milliárd jüanra esett. A díjakat azért kellett csökkenteni, mert a cég nagy versenyben van a China Mobile mobiltelefon-szolgáltatóval, miközben Kínában mind többen váltanak mobilra a vezetékes telefonról.

A China Telecomot is utoléri a mobil konkurencia, amelynek versenyét az európai telefontársaságok a széles sávú adatszolgáltatás fejlesztésével igyekeznek ellensúlyozni. Mindenesetre a China Telecom visszaesése közvetve igazolja a nemzetközi mobilcégek és a mobiltelefon-gyártók néhány éve módosított stratégiáját, amely szerint nagy erőkkel igyekeznek megdolgozni a felzárkózó piacokat, kevesebb pénzt költve az érett nyugati piacokra.

A széles sávú szolgáltatás bevétele a China Telecomnál is nőtt, 32 százalékkal 31,34 milliárd jüanra, azonban a vezetékes szolgáltatás bevétele 9,8 százalékkal 70,42 milliárd jüanra csökkent.

A cégnek 35,65 millió széles sávú ügyfele volt az év végén, 26 százalékkal több, mint 2006 végén, azonban a vezetékes ügyfelek teljes száma 1,2 százalékkal 220 millióra csökkent.

A China Telecom teljes bevétele 1,7 százalékkal 178,66 milliárd jüanra (4,2 billió forint) nőtt.