Infláció alatt nőttek az ipari árak

Vágólapra másolva!
Az ipar belföldi értékesítési árai februárban az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal, a tavaly februárival összehasonlítva 10,6 százalékkal emelkedtek. Az exportértékesítés termelői árai az előző hónaphoz és 2007 februárjához viszonyítva egyaránt 0,8 százalékkal nőttek. Az ipari termelői árak az előző havinál 0,7 százalékkal, az egy évvel korábbiaknál 4,9 százalékkal voltak magasabbak a KSH szerint.
Vágólapra másolva!

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjai közül februárban a beruházási javakat gyártó ágazatokban mutatkozott a legnagyobb mértékű havi áremelkedés (1,1 százalék). A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,2 százalékos, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,5 százalékos árnövekedést mértek. Idén februárban az előző év azonos hónapjához képest a legnagyobb mértékű áremelkedés az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban volt megfigyelhető (13,5 százalék). A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 6,8 százalékos árnövekedés, a beruházási javaknál 1,9százalékos árcsökkenés jelentkezett.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai februárban az előző hónaphoz és 12 havi összehasonlításban egyaránt 0,8 százalékkal növekedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 2,4 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 2,1 százalékkal gyengült. A forint 2007. februárhoz hasonlítva az euróhoz képest 3,4 százalékkal gyengült, a dollárhoz képest 8,3 százalékkal erősödött.