GKI: Gödörben a magyar és a világgazdaság

Vágólapra másolva!
Csak az év végére jön ki a növekedési "gödörből" a magyar gazdaság - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében. A kutatóintézet szerint az infláció is csak az év végén lassul számottevően. Emellett a kamatok csökkenése és a forint erősödése is csak akkor várható, ha stabilizálódik addigra a világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Válsághelyzetbe került idén tavasszal a világgazdaság a GKI szerint. Ennek hátterében a magas és emelkedő élelmiszer-, nyers- és fűtőanyagárak, a dollár gyengülése, az amerikai gazdaság recessziójának veszélye (vagy ténye) és a nemzetközi pénz- és tőkepiaci turbulenciák húzódnak meg. A portfólióválság hitel-, majd likviditási válságba ment át, s pánik nélküli folyamatos bizalmatlanságot és esést okoz a pénz- és tőkepiacokon.

Mindez - a túlfűtött belpolitikai küzdelemmel együtt - nehezíti a konvergenciaprogram végrehajtását. A forint árfolyama az idei év első negyedévében a korábbinál 4 százalékkal gyengébb szinten stabilizálódott, miközben a régió többi valutája erősödött.

A forint a GKI szerint csak az év második felében erősödhet, és csak akkor, ha újabb nemzetközi sokkok nem történnek. A tavalyinál gyengébb, éves átlagban 257 forintos euróárfolyam valószínű. A 10 éves állampapír kamatfelára 2007 augusztusa óta 200 bázispontról 380 bázispontra ugrott, míg a többi visegrádi országé jóval alacsonyabb szintről csak mintegy 50 bázisponttal emelkedett. Vagyis az elmúlt fél évben Magyarország megítélése romlott.

A tovább javuló belső és külső egyensúly, az infláció csökkenése, a nem túl gyors bérkiáramlás és a következő évek szigorú államháztartási tervezését elősegítő, törvénybe foglalt költségvetési szabályok megalapozhatják a kamatok második félévtől lehetséges csökkentését. Addig azonban időleges kamatemelés valószínű. Az év végi alapkamat 7-7,5 százalék lehet. Ez a tavalyival azonos szint, miközben az infláció az év végére 2,5 százalékponttal csökkenhet.

Tovább drágul az élelem és az energia

A kutatóintézet szerint az infláció idén éves átlagában 6-6,5 százalékra lassul. Az élelmiszerek és a háztartási energiahordozók ára azonban bőven 10 százalék fölötti ütemben emelkedik. A gáz ára főleg a világpiaci drágulás miatt akár 30 százalékkal, a villamos energiáé mintegy 10 százalékkal, a távfűtésé az év második felében 10-15 százalékkal emelkedhet. Az infláció tavaly decemberi 7,4 százalékról az idei év végére 5 százalék környékére mérséklődik a GKI szerint.

Az üzleti szféra bruttó bérnövekedése az Országos Érdekegyeztető Tanács által javasolt 5-7,5 százalékos sáv felső értékénél kissé magasabb, 8 százalékos, a közszféráé 7 százalékos lesz. A bruttó és a nettó keresetek növekedése között közel 1 százalékpontos eltérés várható.

Így idén mintegy 6,2 százalékos infláció mellett a reálkeresetek 0,5-1 százalékkal emelkednek. A nyugdíjak reálértéken 1 százalékkal nőnek. A vállalkozási szektorban a foglalkoztatás enyhén nő, a költségvetésiben csökken. A 2007 végén megemelkedett munkanélküliségi ráta az év végére kissé, 7,5 százalékra csökken.

A leglassabb lesz az ország az unió új tagállamai közül

A gazdasági növekedés üteme 2008-ban is messze elmarad a többi új uniós tagállamétól. Ráadásul a gyorsulás az I. negyedévben még nem lesz érzékelhető. Az agrárszféra időjárási okok miatti 2007-es visszaesésének ellentételeződése csak a nyári hónapoktól lehetséges.

A közszolgáltatások és a kiskereskedelem csökkenése tavaly az első negyedév után lett markáns, így az év elején a bázis még viszonylag magas. Az építőipar újraéledését segítő uniós támogatások hatása is inkább csak a nyár elejétől várható. Ugyanakkor az iparban a romló európai konjunktúra alapján - a kedvező januári adat ellenére - inkább a tavalyi utolsó hónapok 5-6 százalékos növekedéséhez hasonló dinamika feltételezhető.

Továbbra is viszonylag kedvező fejlődés várható az üzleti szolgáltatások többségében. 2008-ban a bruttó hazai temék (GDP) egésze 2,5-3 százalékkal, a mezőgazdaságon és a közszolgáltatásokon kívüli szektorok együttes teljesítménye 3,3 százalékkal nő. Miként a 2007. évi lassulásban, úgy a 2008. évi gyorsulásban is nagy a nem ismétlődő tényezők szerepe.