Új csúcson, 103 dollár felett az olajár

Vágólapra másolva!
Pénteken megint drágult a kőolaj a szabadpiacon, újabb árrekordot érve el 103,05 dolláron. Az előző rekordot csütörtökön érte el 102,8 dolláron.
Vágólapra másolva!

Piaci szakértők szerint ilyen mértékű drágulásnak már nincs reális alapja, mivel a világpiacon bőven el vannak látva kőolajjal. Csakhogy a befektetési alapok értékőrzőbbnek vélt megtakarításokat keresnek a nyersanyagpiacokon, mert a részvénypiacok még mindig bizonytalanok, és mert minden előrejelzés a dollár gyengeségét és az infláció gyorsulását jósolja belátható időre az Egyesült Államokban, az EU-ban és Ázsiában is. Ezt a közérzetet csütörtökön tovább erősítette Ben Bernanke Fed-elnök borús előadása az amerikai gazdaságról.

A spekulációt időről időre alkalmi fejlemények is fűtik: egyik ilyen ok, hogy elmérgesedett vagyoni vita van az OPEC-tag Venezuela és a világ legnagyobb olajtársasága, az Exxon Mobil között. Szintén a drágulás irányába hat, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb szankcióterve a szintén OPEC-tag Irán ellen. Ennek hátterében az áll, hogy még mindig gyanúsnak vélik atomenergia-programját. Erre erősített rá a török hadsereg hét eleji beavatkozása a kurdok ellen Irakban, egy olajvezeték megrongálása az OPEC-tag Nigériában csütörtökön.

Az elemzők szerint talán nyugtató lehet a piac számára, hogy az OPEC illetékeseinek legújabb nyilatkozatai szerint a szervezet a legközelebbi, március 5-i miniszteri értekezletén várhatóan nem csökkenti kvótakötelezett tagjainak napi 29,67 hordós összkvótáját. Ennél a tényleges termelésük napi 400 ezer hordóval több volt februárban, a várható keresletcsökkenés ellenére.