Rekord infláció Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Több mint egyéves csúcsra emelkedett az infláció Szlovákiában januárban. Az erősen növekvő élelmiszer- és üzemanyagárak miatt, és az év elején szokásos hatósági árváltozások miatt.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak EU-szabvány szerint számolva átlagosan 1,2 százalékkal nőttek decemberhez képest, és 3,2 százalékkal haladták meg a tavaly januárit - jelentették pénteken a szlovák statisztikai hivatalban EU-szabvány szerint számolva. Decemberben 2,5 százalékos, tavaly januárban 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

A szlovák központi bank tavaly év végi előrejelzése 1,6 százalékos tizenkét havi inflációra szólt, idén az év végére 2,8 százalékot jósol.

Elemzők szerint a magasabb infláció ellenére nincs veszélyben a szlovák euróövezeti csatlakozás, mert az élelmiszer- és üzemanyagárak az EU-beli referenciaértéket is meglódították.

Elemzők azt várják, hogy a szlovák jegybank belátható időn belül nem emeli irányadó kamatát, a kéthetes repót, az továbbra is - immár tizedik hónapja - 4,25 százalékon maradt február végén. A jegybank az EU-szabvány szerint számolt fogyasztóiár-inflációt veszi figyelembe kamatdöntéseinél, és nem mozdul az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikájának alakulására várva, egyebek mellett azért sem, mert a szlovák korona árfolyama ismét rekordokat dönt az utóbbi időben az euróval szemben.