Vártnál gyengébb eredmény a Swiss Re-nél

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a svájci Swiss Re pénteken 4,162 milliárd svájci frankos adózott eredményt jelentett tavalyról, 9 százalékkal kevesebbet a 2006-os 4,56 milliárdos rekordnál. A tavalyi még így is a második legjobb eredmény a cég történetében.
Vágólapra másolva!

Az adózott eredmény 2006-ban még 98 százalékkal nőttaz előző évhez képest. A tavalyi év is jól sikerülhetett volna - bár bevétel és a térítések aránya eleve kissé rosszabbul alakult, mint 2006-ban, ennek ellenére a nem életbiztosításokban az üzemi eredmény 5,8 milliárd svájci frankos rekordra emelkedett -, csakhogy a cégnél már ősszel közölték: néhány befektetésük nem fizetővé vált a nem elsőrendű válság miatt. Utána novemberben az egész, nem elsőrendű jelzálogkölcsönökkel támogatott értékpapír-portfóliójukat kénytelenek voltak leértékelni az eredeti érték 62 százalékra, 3,6 milliárd svájci frankra.

Közölték, hogy felülvizsgálják a kockázatkezelési eljárást a cégen belül, és eladják a belga és a holland részlegüket 2,51 milliárd svájci frankért.

A cég a "nem elsőrendű válság" kibontakozása előtt azt jósolta, hogy az egy részvényre jutó eredmény tavaly 10 százalékkal lesz nagyobb a 2006-osnál, ezzel szemben 11 százalékkal csökkent.

Tavaly a biztosításokban a díjbevétel 2 százalékkal 18,999 milliárd svájci frankra emelkedett 18,541 milliárdról. Az élet- és egészségbiztosítási üzletág bevétele 15 százalékkal 12,665 milliárd svájci frankra, a pénzügyi szolgáltatásoké 4 százalékkal 7,332 milliárdra gyarapodott. A nem életbiztosításokban a térítések és az üzemi költségek aránya a bevételhez képest (combined ratio) 90,2 százalékra romlott a 2006-os 90,5 százalékról.

A Swiss Re a vártnál gyengébb eredmény tőzsdei hatását az osztalék növelésével és emelt részvény-visszavásárlási programmal igyekszik ellensúlyozni.