Az ipari árak 4,3 százalékkal nőttek

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak az idén januárban az előző havihoz mérten 3 százalékkal, a 2007. januári szinthez képest 4,3 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

Az ipar belföldi értékesítési árai egy hónap alatt 5 százalékkal, éves bázison 10,8 százalékkal nőttek. Az exportértékesítés termelői árai az előző havit 1,5 százalékkal haladták meg, míg az egy évvel korábbi szinttől 0,5 százalékkal elmaradtak.

Egy hónappal korábban a KSH azt közölte, hogy az ipari termelői árak 2007 decemberben az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal, a 2006 decemberihez képest 1,6 százalékkal emelkedtek.

Az ipar termelői árai 2007. januárjában 0,2 százalékkal nőttek decemberhez képest, az egy évvel korábbit 4,3 százalékkal haladták meg.

Az idén januárban az ipar belföldi értékesítési árainak előző hónaphoz viszonyított magas növekedési üteme mögött döntő mértékben a belföldi értékesítésben közel egyharmados súlyarányt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazatban tapasztalt áremelkedés (12,7 százalék) húzódik meg, amiben meghatározó szerepe van az év elején végrehajtott villamosenergia-piaci liberalizációnak, illetve az emiatt bekövetkezett áramár emelkedésnek - áll a jelentésben. A villamosenergia-termelés, -elosztás ágazat árai egyetlen hónap alatt 19,1 százalékkal nőttek.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 1,3 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt. A legnagyobb mértékű, 3,4 százalékos növekedést a vegyi anyag, termékgyártás ágazatban mérte a KSH, ami a vegyiparban használt alapanyagok áremelkedésének következménye. A kőolaj-feldolgozás szakágazatban szintén magas, 3 százalék volt az áremelkedés, követve a kőolaj- és kőolajszármazékok világpiaci áremelkedését.

Számottevő növekedést regisztrált a KSH a fafeldolgozás szakágazatban (1,3 százalék), illetve a korábbi hónapokban is jelentős árnövekedést mutató, a feldolgozóipar belföldi értékesítésében a legnagyobb súlyt képviselő élelmiszeriparban (1,2 százalék) is.

Árcsökkenés a feldolgozóiparon belül csak két szakágazatban jelentkezett: a bőrtermék, lábbeli gyártása ágazatban 0,8 százalékkal, a járműgyártásban 0,3 százalékkal csökkentek az árak.

Éves összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítése közül a legnagyobb mértékben a kőolaj-feldolgozás szakágazatban nőttek az árak, 30,6 százalékkal. Az élelmiszer, ital, dohány gyártásban 12,7, a vegyi anyag, termékek gyártásában 4,8 százalékos áremelkedés volt. A járműgyártásban éves bázison 2,7 százalékkal mérséklődtek a termelői árak. A többi ágazatban az áremelkedés üteme 0,4 és 4,4 százalék között alakult.

A feldolgozóipar egészében az elmúlt egy év alatt 8,8 százalékkal nőttel az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 14,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjai közül januárban az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban mutatkozott a legnagyobb mértékű havi áremelkedés, 7 százalék. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,8, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,2 százalékos növekedést mért a KSH.

Januárban az előző év azonos hónapjához képest szintén az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban volt megfigyelhető a legnagyobb mértékű áremelkedés, 14,1 százalék. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 6,8 százalékos növekedést, a beruházási javaknál 3 százalékos csökkenést regisztráltak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai januárban az előző hónaphoz képest 1,5 százalékkal nőttek, 12 hónap alatt viszont 0,5 százalékkal csökkentek.

A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 1,1 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 0,1 százalékkal gyengült. A forint 2007. januárhoz hasonlítva az euróhoz képest 0,8 százalékkal gyengült, a dollárhoz képest 10,8 százalékkal erősödött.