A tervezettnél kisebb gázáremelés

Vágólapra másolva!
Április 1-jétől átlagosan 5,8 százalékkal emelkednek a lakossági földgázárak, a nem lakosságiak átlagosan 5,2 százalékkal - közölte a gazdasági tárca. A korábbi támogatással alacsonyan tartott gázár és az azt fedező nagykereskedelmi veszteség lassan beépül a fogyasztói árba.
Vágólapra másolva!

Az április 1-jei emelés egy átlagos, az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak - 1650 köbméteres éves fogyasztással számolva - havonta mintegy 800 forintos többletkiadást jelent a tárca számításai szerint.

A Magyar Energia Hivatal eredetileg 13,5 százalékos emelést javasolt, a közlemény szerint az ennél kisebb mértékű emelést az indokolja, hogy a földgáztörvény parlamenti vitája során a piacnyitás várható időpontja későbbre tolódott, ennek megfelelően hosszabb idő áll rendelkezésre a közüzemi nagykereskedővel szemben fennálló tartozás kiegyenlítésére.

Számítások szerint a földgáz nagykereskedő E.ON Földgáz Trade Zrt.-nek még mintegy 35 milliárd forinttal "tartozik" a fogyasztó, miután a közüzemi ár - ezen az áron veszik a gázt mindazok, akik nem a szabadpiacról vásárolnak, és ennek megfelelően a hatóság által meghatározott árat fizetik - nem fedezte a beszerzés árát.

A "tartozás" a gázár korábbi támogatásából adódik, amit a támogatás megszűnése óta a közüzemi fogyasztók fizetnek meg. A korábban alacsonyan tartott ár miatt felhalmozódott elismert nagykereskedelmi veszteség tehát beépül a fogyasztói árba.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) tavaly 2008. július 1-jei piacnyitási dátummal nyújtotta be az Országgyűlésnek a földgázellátásról szóló új törvény tervezetét. A Magyar Energia Hivatal (MEH) pedig ezzel az időzítéssel terjesztette a földgázárak idei második negyedévi módosítására vonatkozó javaslatát a döntésre jogosult gazdasági és közlekedési miniszter elé - derül ki a közleményből. A hivatal és a minisztérium is szükségesnek tartja, hogy a piacnyitás időpontjára szűnjön meg a nagykereskedő felé felhalmozódott tartozás.

A törvénytervezet tárgyalása csak a tavaszi ülésszakban vette kezdetét, és a javaslat parlamenti vitájában a teljes gázpiaci liberalizáció lehetséges időpontja 2009. január 1-jére tolódott. Korábban a GKM azt közölte, hogy nem változik április elsejétől a lakossági gáz ára, miután a MEH javaslatát a közigazgatási egyeztetésen nem támogatták.

Sajtóinformációk akkor a gázár emelés bejelentésének időzítését - halasztását - a március 9-i népszavazással hozták összefüggésbe. A szabályok szerint a gázár emelését legalább egy hónappal a hatályba lépés előtt közzé kell tenni.