Több nyereség, kisebb árbevétel a nyomdánál

Vágólapra másolva!
Az Állami Nyomda Nyrt. 2007-ben 1,158 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget ért el, 9,3 százalékkal többet az előző évinél, miközben árbevétele 5,1 százalékkal 13,472 milliárd forintra mérséklődött - jelentette a társaság a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti konszolidált gyorsjelentésben szerdán.
Vágólapra másolva!

A jelentés megjegyzi, hogy a bázisévben a parlamenti és önkormányzati választások nyomtatványai 900 millió forinttal növelték az árbevételt. Ugyanakkor a 2007-ben elvégzett portfolió tisztítás egyszeri 600 millió forint bevételcsökkentő hatását és a választási nyomtatványok bevételét nem számítva az árbevétel hat százalékkal nőtt. A növekedés főleg a magasabb hozzáadott értékű termékek eladásával érte el a társaság - áll a gyorsjelentésben.

A csoport üzemi eredménye 10 százalékkal javult, 1,39 milliárd forintot tett ki. Az üzemi eredmény növekedését a jelentés a magasabb hozzáadott értékkel rendelkező termékek nagyobb arányú értékesítésével, valamint a költségszerkezet és az árfolyamok kedvező alakulásával magyarázza.

Az Állami Nyomda egy részvényre jutó eredménye (EPS) 2007-ben 785 forint volt, 69 forinttal több, mint az előző évben.

Az adó- és kamatfizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) egy év alatt 8,5 százalékkal kétmilliárd forintra emelkedett. Az export az árbevétel 10 százalékát tette ki. Az 1,38 milliárd forint exportárbevétel 22 százalékkal marad el a bázistól, amikor a társaság egy nagyobb, közel 500 millió forint értékű biztonsági festék megrendelést teljesített a külpiacon.

Az Állami Nyomda stratégiájának megfelelően a biztonsági termékek és megoldások árbevétele nőtt a legnagyobb arányban, 14,4 százalékkal 5,43 milliárd forinttal, és ezzel a legnagyobb tételt teszi ki az árbevételben. Nőtt a kártyagyártásból és megszemélyesítésből származó bevétel is, 7,2 százalékkal 3,25 milliárd forintra. Ugyanakkor 24,0 százalékkal 3,07 milliárd forintra csökkent a nyomtatványok gyártása, megszemélyesítése és adatfeldolgozás szegmens bevétele, részben a bázisidőszakban gyártott választási nyomtatványok miatt. Ennél nagyobb arányban, 32 százalékkal esett vissza a hagyományos nyomdatermékek gyártásából származó bevétel.

A társaság konszolidált mérlegének főösszege az időszak végén 6,78 milliárd forint volt. Az 1,15 milliárd forint jegyzett tőkéjű cég saját tőkéje pedig - 6,3 százalékos éves emelkedéssel - elérte a 4,31 milliárd forintot.