Még nagy kilengések is lehetnek a forintnál

Vágólapra másolva!
Illúzió lenne azt gondolni, hogy vége van a pénzpiacok válságának, így a sáveltörlés ellenére is gyengülhet a forint árfolyama, akár 260 forint fölé az euróval szemben - mondta az [origo]-nak Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője. A hétfői sáveltörlés természetes folyamata volt, hogy erősödött a magyar deviza a pénzpiacon, amit külső tényezők is megtámogattak. Az euróhitelesek hosszabb távon járhatnak jobban, a jenben és svájci frankban eladósodottak számára viszont nem automatikus a törlesztő részletek csökkenése.
Vágólapra másolva!

A forint árfolyama szerdán megközelítette a 255 forintos euróárfolyamot is, az alja 255,60 forint volt, innen azonban gyorsan 258 forint fölé korrigált. Trippon Mariann szerint teljesen normális, hogy a hétfői döntést követően nagy a volatilitás a forint piacán. A kedden elindult nagy erősödés hátterében az elemző szerint az állt, hogy korábban a kamatemelésre spekulálók forinteladási pozíciókat nyitottak, amit a döntés után gyorsan zártak. Erre a folyamatra erősített rá az, hogy Amerikában is megnyugodtak a piacok, három napja emelkedtek a tőzsdeindexek, ami szintén erősítette a régió devizáit.

Hiba lenne azonban azt gondolni, hogy a jelenlegi helyzetben rövid távon csak egy irányba mozoghat a forint árfolyama. A vezető elemző szerint ugyanis még nincsen vége a pénzpiacokat jelentősen érintő válságnak, így továbbra is lehetnek nagyon nagy árfolyammozgások mindkét irányba. Trippon Mariann akár többforintos elmozdulást is elképzelhetőnek tart napon belül is. A sáv eltörlése a szakértő szerint ahhoz volt elég, hogy stabilizálja a forint árfolyamát.

Egyértelműen pozitívan fogadta a piac a sáveltörlés tényét, ezzel magarázható, hogy az árfolyam stabilan a 260 forintos szint alá erősödött - véli Nyeste Orsolya, az Erste elemzője. Nyeste szerint azonban nagyon nehéz megmondani, hogy rövid távon miként alakul a forint kurzusa, hiszen az elmúlt két nap erősödését nem támasztották alá a világgazdasági tényezők.

A sáv eltörlése automatikusan a forint erősödését hozhatja

A jövőt az Erste elemzője szerint is inkább az amerikai folyamatok irányítják, a rossz gazdasági adatok ugyanis az elmúlt időszakban már megmutatták, hogy nagyon nagy mértékben tudják csökkenteni a kockázatvállalási hajlandóságot.

Márpedig az első félévben sok jóra e téren nem nagyon lehet számítani, így a forint tartósabb erősödésére inkább a második félévben lehet számítani, ha valóban elkezdenek kedvezőbb adatok érkezni az USA gazdaságának helyzetéről.

A magyar deviza a forint plusz/mínusz 15 százalékos sávjának létrehozása óta szinte végig az erős oldalon tartózkodott, most viszont megszűnt a 240 forintnál korábban meglévő korlát. Márpedig a régió valutáinak a felzárkózási folyamattal együtt természetes velejárója a helyi devizák felértékelődése. Ez hosszabb távon azt jelentheti, hogy a magyar fizetőeszköz akár 240 forint alá is mehet az euróval szemben - hívja fel a figyelmet Trippon Marianna.

A devizahitelesek hosszabb távon járhatnak jól

A devizában eladósodottak számára is fontos tényező lehet, hogyan változik az árfolyam, hiszen a kamatszínvonal mellett ez is nagyban befolyásolhatja a törlesztőrészleteik nagyságát. A rövid egy-két napos kilengések azonban nincsenek hatással a törlesztéseikre.

Hosszabb távon azonban jól járhatnak a forint erősödésével, amennyiben ugyanis a forint átlépi az euróval szemben a 240 forintos szintet, az azt jelentheti, hogy szinte mindenki ennél rosszabb árfolyam mellett vette fel hitelét. Fontos azonban azt is látni, hogy az euróval szemben erősödő forint nyomán a svájci frank és a jenalapú hitelekkel rendelkezők automatikusan nem járnak jobban, hiszen ennek a két devizának az árfolyammozgása eltérhet az euró/forint jegyzéstől.