EKB: Márpedig nem lesz kamatcsökkentés

Vágólapra másolva!
Az inflációs kockázatok miatti aggodalma tartja vissza az Európai Központi bankot a kamatcsökkentéstől, jóllehet a piac egyértelműen erre vár. A lakossági fogyasztás alakulása mindenesetre nem indokolja a félelmeket.
Vágólapra másolva!

A kamatcsökkentésben reménykedő piaci várakozások elszakadtak a valóságtól - mondta az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja, a Bundesbank elnöke. Axel Weber ugyanakkor csaknem nyíltan kamatemeléssel fenyegetőzött, ha az idei béremelkedés meghaladná az inflációt.

A német CDU-szociáldemokrata kormánykoalíció vezető politikusai számára tartott frankfurti előadásában Weber emlékeztetett, hogy a hivatalos várakozás szerint az euróövezeti GDP növekedése az idén is csak alig fog elmaradni a hosszú távon fenntartható lehetőségtől, vagyis erről az oldalról nincs szükség ösztönzésre.

A jelenleg uralkodó piaci várakozás a kamatról teljesen alábecsüli az inflációs kockázatot. Nem ez a várakozás vezérli az árstabilitás iránt elkötelezett EKB pénzügypolitikáját - mondta, hozzátéve, hogy a pénzromlást meghaladó béremelések miatt az infláció a mostani rekordszinten, tizenkét hónapra 3,2 százalékon maradhat. - Ha kifejezett fölfelé tartó irányzatot tapasztalunk a bérekben, akkor ez világos jeladás lesz a számunkra, hogy cselekedjünk kamatügyben - jelentette ki.

Az EKB aggodalmával ellentétben a lakossági fogyasztás oldaláról nem látszik inflációs veszély az euróövezetben. A lakossági fogyasztás az euróövezetben a tavalyi első negyedévben 1,4 százalékkal, a másodikban 1,6 százalékkal, a harmadikban is 1,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, rendre messze elmaradva a GDP-növekedés 3,2 százalékos, 2,5 százalékos, illetve 2,7 százalékos ütemétől, az EU statisztikai hivatala szerint.