Svédország is nyomoz az adócsalások miatt

Vágólapra másolva!
A svéd adóhatóságok nyomozást indítottak mintegy száz svéd állampolgár ellen, akik a gyanú szerint liechtensteini bankszámlák közbeiktatásával követtek el adócsalást. Mats Sjöstrandnak, az adóhivatal vezetőjének bejelentése szerint gyanúsításuk nem a német szövetségi hírszerzés birtokába került anyagokon alapszik, hanem egy másik országgal való együttműködésen.
Vágólapra másolva!

Sjöstrand nem kívánta megnevezni az illető országot. Csak annyit mondott, hogy az ahhoz a kilenc államból álló körhöz tartozik, amely az OECD keretein belül folytat együttműködést Liechtensteinnel az adócsalások felderítésére. Az említett együttműködésben Svédország mellett Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Kanada, az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland vesz részt.

A svéd adóhivatal vezetője közölte továbbá, hogy külföldi ügyekkel foglalkozó szakértőiket "természetesen nagyon érdekli a német szövetségi hírszerzés (BND) kezében lévő anyag is". Szavai szerint Svédország számára nem okoz gondot, hogy a BND által nemrég ötmillió euróért megvásárolt liechtensteini számlaadatok adatlopásból származnak.

Az adóhivatal vezetője egyébként legkevesebb évi 46 milliárd svéd koronára (ötmilliárd euróra) becsülte azokat a károkat, amelyeket az adózás elől külföldre menekített jövedelmek miatt szenved el a stockholmi államkassza.