Rekord kibocsátással léphet tőzsdére a Visa

Vágólapra másolva!
Több mint 18 és fél milliárd dolláros értéket is meghaladó részvénykibocsátásra készül a világ vezető hitelkártyacége, az amerikai Visa. Az elsődleges nyilvános kibocsátásra 406 millió részvényt ajánlanak fel 37 és 42 dollár közötti áron.
Vágólapra másolva!

A lebonyolítást végző pénzintézeteknek is lehetőségük lesz további 40,6 millió részvény áruba bocsátására túljegyzés esetén, így az egész ügylet értéke, a magasabb áron számolva, meghaladhatja a 18 és fél milliárd dollárt. Az összeg egyértelmű rekordot jelentene az amerikai elődleges tőzsdei kibocsátások történetében. Az eddigi legnagyobb ilyen kibocsátás az AT&T távközlési cégé volt 2000-ben, 10,6 milliárd dollár értékben

.A Visa részvényeket a New York-i értéktőzsdére vezetik be. A San Francisco-i székhelyű Visának 808 millió részvénye van a cég tagságát alkotó bankok tulajdonában, a kibocsátás után maradó részvényeket hosszabb távon is meg akarják tartani. A vállalat vélhetően annak nyomán határozta el a kibocsátást, hogy a másik nagy kártyás világcég, a Mastercard tőzsdei bevezetése korábban sikeres volt.