Az USA is beállt a Nabucco-terv mögé

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok teljes támogatásáról biztosította a Nabucco gázvezetéket, amely a tervek szerint Közép-Ázsiából szállítana földgázt Európába, Oroszország megkerülésével. Az amerikai külügyi államtitkár szerint a Nabuccón érkező gáz akár 40-50 százalékkal is olcsóbb lehet, mint az, ami a Déli áramlaton keresztül érkezik.
Vágólapra másolva!

"A Nabucco meg lesz építve, erről meg vagyok győződve, mert kereskedelmileg van értelme, méghozzá sokkal több, mint a tervezett többi vezetéknek" - mondta pénteken Matthew Bryza amerikai külügyi államtitkár Brüsszelben, miután találkozott az EU energiaügyi biztosával, Andris Piebalgsszal. Bryza azt mondta, hogy az Egyesült Államok mind geopolitikai, mind geogazdasági megfontolásokból érdekelt a Nabucco megvalósulásában, és segíteni fog a résztvevőknek "döntéseik összehangolásában", mert a Nabucco csökkenti Európa energiafüggőségét Oroszországtól.

Bryza felidézte, hogy az eddigi tervek szerint a Nabucco építésének költségvetése 5 milliárd euró, a versengő, szintén még csak tervezett orosz-olasz Déli áramlat gázvezetéké viszont legkevesebb 10 milliárd euró. Ebből is következik, hogy a Nabuccón majdan érkező azerbajdzsáni és más közép-ázsiai földgáz olcsóbb lesz, szerinte akár 40-50 százalékkal is olcsóbb, mint ami a Déli áramlaton érkezik majd Oroszországból. Az amerikai külügyi felelős, összhangban a brüsszeli állásponttal, úgy vélte, a Nabuccót akkor is meg kell építeni, ha a Déli áramlat is meglesz, mert Európában várhatóan elegendő lesz a gázkereslet.