Gyorsulhat a Nabucco építése

Vágólapra másolva!
Könnyebbé válik a Nabucco gázvezetékprojektben érintett országok energiacégeiből álló konzorcium működése annak a kormányközi keretegyezmények a tervezete szerint, amelyet Magyarország készített s juttatott el tegnap Bulgária, Románia, Ausztria és Törökország budapesti nagykövetének. A Világgazdaság információi szerint ezzel egy időben felgyorsultak a Déli Áramlat projekt kormányközi egyeztetései is, s napokon belül megszülethet az erről szóló magyar-orosz kormányközi megállapodás.
Vágólapra másolva!

A Nabucco mellett az orosz forrástól és szállítótól való függőség csökkentése, a Déli Áramlat mellett a többletgázforrás biztosítása s mindkettő mellett tranzitszerepünk erősítése szól. Székely Árpád, Magyarország moszkvai nagykövete szerint hiba a vezetékek rivalizálásáról beszélni, amikor Európának a most tervezés alatt lévőknél is sokkal több importcsőre lenne szüksége.

A szerdán átadott tervezet szerint a Nabuccóban érintett országok politikailag támogatják a beuházást, azaz jogrendjükben lehetővé teszik egy ilyen típusú egyezményhez való csatlakozást - tájékoztatta lapunkat Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium külgazdasági államtitkára, kormánybiztos. Az országok ezenfelül vállalják, hogy az uniós jogszabályok adta keretek között a legkedvezőbb elbírálásban és elbánásban részesítik a Nabucco létrehozását, működtetését, beleértve az emberek, az anyagok, a szolgáltatások legkedvezőbb határátlépését is.

Garamhegyi héten belül várja, hogy az érintett országok elfogadják-e a keretegyezmény szövegét és tartalmát, vagy kérik-e annak módosítását. A reakciókat egy magyar részről összehívandó szakértői egyeztetés követi, s Garamhegyi reményei szerint rövid időn belül megtörténhet a parafálás, és indulhat a ratifikációs folyamat is.