Nőttek az intézményi megtakarítások

Vágólapra másolva!
Az intézményes megtakarítások (vagyonkezelt vagyonok és befektetési alapok) teljes állománya 2007. végén piaci értéken 7.728 milliárd forintot tett ki, egy év alatt 21,07 százalékkal nőtt - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).
Vágólapra másolva!

Az év utolsó negyedévében az intézményes megtakarítások 2,43 százalékkal nőttek, ezen belül a befektetési alapok vagyona 3,12 százalékkal, a vagyonkezelt vagyon 1,95 százalékkal gyarapodott. Mind az alapok, mind a vagyonkezelt vagyon növekedése elmaradt az előző negyedévekben tapasztalttól. Az intézményes megtakarítások első negyedévi növekedése 2007-ben 4,24 százalékos, a második negyedévi 7,04 százalékos, a harmadik negyedévi 5,94 százalékos volt.

A negyedévente publikált BAMOSZ Regiszter az alap- és vagyonkezelők illetve letétkezelők által szolgáltatott adatok összesítésén alapul. Az alapkezelői piac több mint 99 százalékát lefedi a BAMOSZ tagsága, emellett a Regiszter a vagyonkezelői és letétkezelői piac meghatározó részének adatait is tartalmazza.

Az intézményes befektetésekből a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok összesített nettó eszközértéke december végén 3.190 milliárd forint volt, a vagyonkezelt vagyon 4.538 milliárd forintot tett ki. A vagyonkezelt vagyon 55 százaléka pénztári, 38 százaléka biztosítói, 7 százaléka pedig egyéb vagyon. Az öt legnagyobb vagyonkezelő a vagyonkezelt vagyon közel háromnegyedét kezeli, az intézményes megtakarításoknak pedig a 60 százalékát.

Az összesen 2.508 milliárd forintnyi pénztári vagyonon belül a negyedik negyedévben 28 százalékra emelkedett a részvények aránya az előző negyedévi 25 százalékról. A hazai államkötvények és kincstárjegyek részaránya némileg csökkent, de együttesen a pénztári portfóliók több mint háromötödét jelentik.

A Regiszter szerinti biztosítói vagyon 1.729 milliárd forint volt december végén. A biztosítói vagyon kisebbik részét (572 milliárd forint) képviselő unit-linked termékeknél is tovább nőtt a részvények aránya, ami az év végén 55,4 százalék volt, míg egy negyedévvel korábban 54,1 százalék. A befektetésekhez nem kapcsolódó, egyéb biztosítói vagyonok döntő része, 82 százaléka hazai államkötvényekben és kincstárjegyekben van, míg a részvények aránya mindössze 8 százalékos.

Az adatot szolgáltató 9 letétkezelő által kezelt teljes vagyon piaci értéke 2007 végén 13.488 milliárd forintot tett ki, ami az előző negyedévhez képest 2 százalékos csökkenés. A letétkezelésben lévő teljes vagyon 56 százaléka külföldi megbízók vagyona, további 9,6 százalékát a befektetési alapok részére kezelt vagyonok teszik ki. Ezek értékét figyelmen kívül hagyva, a hazai megbízók letétkezelt vagyona 2007 végén 4.629 milliárd forint volt, az előző negyedévhez képest 4,05 százalékkal nőtt, és a teljes letétkezelt vagyon 34,3 százalékát tette ki.

A letétkezelt vagyon 42 százaléka pénztárak, 31 százaléka biztosítók, 19 százaléka gazdálkodó szervezetek, 8 százaléka egyéb megbízók vagyona. A három legnagyobb letétkezelő bank a letétkezelt vagyon 90 százalékát kezeli.