Tizenegy éves csúcson a kínai infláció

Vágólapra másolva!
Januárban a rendkívüli időjárás rátett egy lapáttal a növekvő kínai árnyomásra. Így a heves hóviharoknak is szerepe van abba, hogy a decemberi 6,5 után az év első hónapjában 7,1 százalékosra gyorsult a pénzromlás.
Vágólapra másolva!

Alapvetően Kínában is az emelkedő élelmiszerárak okozzák a magasabb inflációt, ebben azonban nem kis szerepet játszik az elmúlt évtizedek legkeményebb tele, amely érzékenyen érintette az élelmiszer-ellátást is - írja a Reuters. A masszív hóesés tönkretette a termést, és haszonállatok millióit pusztította el; a tavalyi gyengébb termés mellett ez is belejátszott abba, hogy az élelmiszerárak 18 százalékkal emelkedtek. Mindez különösen aggasztó egy olyan országban, ahol 300 millió ember él szegénységben. A kormány támogatással igyekszik a gazdákat arra ösztönözni, hogy több sertést hízlaljanak.

A kínai infláció annak ellenére emelkedik, hogy Peking sorozatos kamatemeléssel, és egyéb intézkedésekkel igyekszik csökkenteni a gazdasági túlhevülés esélyét. Legutóbb 1996 szeptemberében volt hasonlóan magas az infláció, akkor 7,4 százalékot mértek. Az élelmiszereket nem számítva, mindössze 1,5 százalékos a pénzromlás éves üteme.