Magyar lépés gyorsítja a Nabucco építését

Vágólapra másolva!
Magyarország elkészítette a Nabucco-projekt kormányközi egyezménytervezetét. A megállapodás operatív szervezését február elején vállalta el az ország, és azt is, hogy elindítja az egyeztetési tárgyalásokat, hogy mihamarabb megállapodás jöjjön létre.
Vágólapra másolva!

A Nabucco-projekt támogatására kötendő kormányközi egyezmény tervezetét az érintett országok nagyköveteinek Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára adta át - olvasható a gazdasági tárca [origo]-hoz eljuttatott közleményében. Hazánk február 5-én Bécsben, a projekthez csatlakozó RWE-cég csatlakozási okiratainak aláírása alkalmával megtartott miniszteri találkozón jelentette be, hogy elvégzi a nemzetközi megállapodások koordinálását. A kormányközi együttműködési megállapodás megkötését mind a Nabucco International, mind a projekt Európai Uniós koordinátora már korábban is szorgalmazta.

A magyar kormány azt várja a kormányközi egyezménytől, hogy annak megkötése nagymértékben felgyorsítja a projekt megvalósulását. Magyarország ezért szorgalmazta, hogy minden ország a saját belső államigazgatási rendje szerinti, lehető legrövidebb idő alatt segítse elő a megállapodás megkötését. Magyarország abban érdekelt, hogy a források és az útvonalak tekintetében is biztonságos, diverzifikált legyen az ország gázellátása.