Vészesen gyorsul az amerikai infláció

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban is reális veszély immár, hogy elmarad a központi bank soron következő - a gazdaság élénkítését célzó - kamatcsökkentése. Az infláció gyorsabb a korábban becsültnél, elsősorban az élelmiszerárak növekedése miatt.
Vágólapra másolva!

Januárban az Egyesült Államokban 4,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves szinten, a havi árdrágulás pedig 0,4 százalékos volt - jelentette szerdán a munkaügyi minisztérium. Az élelmiszerek áremelkedése már második hónapja gyorsítja az inflációt, ellensúlyozva az energiaféleségek januári árváltozását.

A viszonylag erőteljes ütemű áremelkedés bonyolítja a Federal Reserve helyzetét, amikor az a lanyhuló gazdasági növekedési ütem élénkítését mérlegeli. A szakértők a havi inflációt 0,3 százalékra prognosztizálták a decemberi 0,4 százalékos árdrágulással szemben.

A BBC-nek nyilatkozó elemzők megosztottak voltak abban a kérdésben, vajon az adatok eltántorítják-e a Fedet az újabb kamatcsökkentéstől. Sokak szerint egyre növekszik a stagfláció veszélye. Az Egyesült Államok lakáspiaca ugyanis még mindig nem heverte ki a tavaly év végi krízist - márpedig ezen iparág gyengélkedése erős visszahúzó hatással van a gazdaságra.

Az ingadozó energiaféleségek és élelmiszerek árdrágulását kizáró maginfláció januárban 0,3 százalékkal emelkedett a múlt év decemberéhez viszonyítva, ami 2006 júniusa óta a leggyorsabb ütem. Decemberben a maginfláció 0,2 százalékos volt.

A szakértők a maginfláció 0,2 százalékos havi, illetve 2,4 százalékos éves szintű növekedésére számítottak. Ez meghaladja a Fed irányadónak tekintett 2 százalékos inflációs célját.

Az energiaféleségek árai 0,7 százalékkal emelkedtek januárban, szemben a decemberi 1,7 százalékos áremelkedéssel. A januári árdrágulás a legalacsonyabb mértékű volt tavaly augusztus óta. Ezzel szemben januárban az élelmiszerek 0,7 százalékkal drágultak, szemben a decemberi 0,1 százalékos áremelkedéssel. Az élelmiszerek tavaly február óta januárban drágultak a leggyorsabb ütemben.