A BNP Paribas profitja 7 százalékkal nőtt

Vágólapra másolva!
A legnagyobb piaci értékű francia bankcsoport, a BNP Paribas szerdán 1,006 milliárd eurós adózott eredményt jelentett a tavalyi utolsó negyedévről, 42 százalékkal kevesebbet a 2006-os utolsó negyedévi 1,7 milliárdnál, a visszaesést a "nem elsőrendű válság" okozta befektetés-leértékelődésekkel és a rendkívüli tartalékképzéssel indokolva.
Vágólapra másolva!

A bevétel 1,9 százalékkal 6,92 milliárd euróra csökkent, a befektetésibank-üzletág bevétele 29 százalékkal fogyatkozott meg. E bank életét is megnehezítették a "nem elsőrendű válság" következményei, a bankközi piacon elterjedt finanszírozási nehézségek és az ottani kamatemelkedés, jóllehet a BNP Paribas közvetlenül kevéssé volt kitéve a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökhöz kötött értékpapír-befektetéseknek.

Az utolsó negyedévi lejtmenet dacára az egész tavalyi évet 7,822 milliárd eurós, rekord méretű adózott eredménnyel zárták, ez 7 százalékkal több a 2006-os 7,308 milliárdnál. Ezért elsősorban a lakossági üzletágat dicsérték, amely tovább terjeszkedett Európában és a felzárkózó piacokon. A rekord eredményt annak ellenére sikerült elérni, hogy a kockázati tartalékolás 1,725 milliárd euróra ugrott a 2006-os 783 millióról.

A bevétel egész évben 11,1 százalékkal 31,037 milliárd euróra emelkedett a 2006-os 27,943 milliárdról, a tavalyi bevétel szintén rekord a csoport történetében. A szerdai eredményközléssel megerősítették az előzetesen kiadott számokat, amelyeket januárban közöltek a befektetők megnyugtatására, azzal együtt, hogy az osztalékot 8 százalékkal növelik 2006-hoz képest, részvényenként 3,35 euróra.

Erre az évre is bizonytalanságot várnak a BNP Paribas-nál, de úgy vélik, hogy a felzárkózó piacokon tervezett további terjeszkedés jó helyzetbe hozza a csoportot a nehézségek kivédésében.