Gyurcsány: Új Tulajdonosi Program indul

Vágólapra másolva!
A következő hetek feladata lesz annak az állami tulajdonban lévő vállalati körnek a meghatározása, amelyek jelentős tulajdonhányadát nyílt vitában meghatározott, mindenki számára egyaránt érvényes ösztönzőkkel és kedvezményekkel lehet majd megvásárolni.
Vágólapra másolva!

A következő hónapokban indítandó Új Tulajdonosi Program célja, hogy valamennyi magyar ember számára esélyt teremtsen arra, hogy tulajdonos lehessen. Ez a program lehetővé teszi, hogy állami cégekben, pár ezer forint induló befizetéssel, akár százezer forint értékű tulajdont vásárolhassanak az emberek. Így családonként pár százezer, akár egy-két millió forintos tulajdont is szerezhetnek.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács jelenleg dolgozik a középtávú vagyongazdálkodási stratégia kialakításán, a vagyontörvény előírásai szerint. A készülő középtávú stratégia az Új Tulajdonosi Programmal összefüggésben állapítja majd meg az értékesíthető vállalatok körét.

Az Új Tulajdonosi Program részleteit, konkrét szabályait később alakítják ki. Az viszont már most biztos, hogy az egész folyamatnak ellenőrizhetőnek kell lennie. Azt is garantálni kell, hogy ne kevesek kezébe kerüljön ez a tulajdon, illetve a kedvezményekből mindenki egyformán részesülhessen.

A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy a szóba jöhető vállalatok - különösen a stratégiailag fontos vállalatok - tulajdoni többségét továbbra is érdemes megtartania az államnak.