Tíz százalék alatt marad az OTP-ben Rahimkulov

Vágólapra másolva!
Nemet mondott a PSZÁF arra, hogy Megdet Rahimkulov részesedése 10 százalék fölé kerüljön az OTP-ben. Az orosz üzletembernek 30 napon belül el kell adnia a 10 százalék feletti részvényeit.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi felügyelet nem engedélyezte Megdet Rahimkulov cégének, a Firthlion Ltd.-nek, hogy 10 százalékot meghaladó részesedést szerezzen az OTP Bankban.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján kedden megjelent határozat kötelezi a kérelmezőket, hogy 30 napon belül adják el OTP-részesedésükből a 10 százalékot meghaladó részt, továbbá megtiltja, hogy gyakorolják a 10 százalék feletti tulajdonrészhez fűződő szavazati jogukat. A határozat keltezése január 31. Binder István, a PSZÁF szóvivője elzárkózott attól, hogy a határozatban foglaltaknál többet mondjon annak hátteréről.

A hitelintézeti törvény lehetőséget ad a felügyeletnek arra, hogy mérlegelési joggal éljen meghatározott mértékű befolyásszerzések engedélyezésénél. A PSZÁF most ezzel a jogosítvánnyal élt. A mérlegelésnél a jogszabály szerint figyelembe vehetik a kérelmező korábbi "előéletét", s a felügyelet már többször is szabott ki bírságot Rahimkulovra, illetve az érdekeltségébe tartozó cégre.

Legutóbb tavaly 250 millió forintos bírsággal sújtották a bennfentes kereskedést tiltó szabályok megszegése miatt. A tőkepiaci bírságok között ez kiemelkedő összeg volt, hiszen a nyilvános határozatokban kiszabott összes bírság ezen a területen 315 millió forintot tett ki 2007-ben. A döntést az érintett bíróságon megtámadhatja.

A Rahimkulov család és érdekeltségeinek OTP-részesedése tavaly decemberben került 10 százalék fölé, vélhetően nem szándékosan, hanem az OTP sajátrészvény-állományának növekedése miatt. A sajátrészvények szavazatra nem jogosítanak.

Korábbi tájékoztatás szerint Megdet Rahimkulov és családja, valamint az érdekeltségükbe tartozó cégek együttes befolyása az OTP-ben 10,057 százalék (27 336 549 darab részvény) a bank saját részvényekre vonatkozó, december 29-i adatai alapján.

Az OTP sajátrészvényeinek darabszáma december 29-én 8 179 328 darab részvény volt. A legutóbbi közlés szerint a bank 7 245 768 darab saját részvénnyel rendelkezik, míg a csoporttagoknál lévő részvények darabszáma a 2008. január 30-i állapot szerint 2 098 560 darab.