Az olajár 100 dollár fölé kúszott

Vágólapra másolva!
Rekord, 100 dollár fölötti magasságba emelkedett az olaj ára az ázsiai kereskedésben, elsősorban azért, mert a befektetők szerint az OPEC csökkenteni fogja a kitermelést. Az időzítés azért is aggasztónak tűnhet a felhasználóknak, mert az elmúlt öt évben önmagában a tavaszi üzemanyag-kereslet is drágulást okozott. Később az ár némileg 100 dollár alá süllyedt.
Vágólapra másolva!

Londonban 96, New Yorkban 97 dollár fölé kúszott a fekete arany jegyzési ára. A kőolaj-exportáló országokat tömörítő szervezet azért dönthet a termeléscsökkentés mellett március elején, hogy így támogassa meg a 85 és 100 dollár közötti ársávot - írja a CNBC. Az OPEC megfontolásait az is motiválhatja, hogy a gazdasági lassulás miatt a korábban erre az évre jósolt kereslet-előrejelzéseket a Nemzetközi Energia Ügynökség és az OPEC is visszavette. Ezen kívül az aktuális kereslet az amerikai elnökválasztási kampány és a londoni olajipari konferencia miatt is egyelőre gyengébb a szokásosnál. A drágulásban a Venezuela és az amerika Exxon Mobil olajvállalat közötti vitának is lehet szerepe, bár a Reuters által idézett kereskedők szerint ennek csak korlátozott hatása lesz.

Az OPEC által képviselt országok gazdasági érdekei egyelőre az árak magasan tartása felé mutatnak, mivel a feltörekvő gazdaságok továbbra is megbízhatóan növelik olajfelhasználásukat. Ráadásul a recesszió sem tűnik olyan gyorsnak, mint ahogyan azt sokan sugallták; az USA ipari termelése például januárban is nőtt. Helyi események azonban szintén az árak emelkedését erősíthetik. A texasi olajfinomító felrobbanása vagy a legnagyobb afrikai olajszállító országban, Nigériában évek óta tartó harcok egyaránt a drágulást erősítik.