Az internetbe fektet a Budapest Film

Vágólapra másolva!
A Budapest Film is beszállt a Párizstól Szófiáig terjedő páneurópai internetes videoforgalmazó (vod - video on demand ) szolgáltatást nyújtó cégcsoportba. A társaság vegyes vállalat létrehozására irányuló szándéknyilatkozatot írt alá a múlt heti Berlinale alatt a német forgalmazócég A Companyval. A filmforgalmazás bevételeiből egyelőre kis részesedést - ámde annál perspektivikusabb kilátásokat - magáénak tudó szolgáltatási/forgalmazási ágazat regionális piacvezetői pozícióját célozza meg az új cég.
Vágólapra másolva!

A filmforgalmazás exponenciálisan növekvő üzletágába, az internetes videokölcsönzésbe invesztál a Budapest Film Kft. és lendületes kelet-európai terjeszkedést tervez német partnerével, a variety.com internetes szakportál szerint elsősorban kelet-európai piacon működő A Company forgalmazó céggel. Az együttműködés kereteiről a minap zárult Berlinalén írtak alá szándéknyilatkozatot.

A két társaság a közép- és kelet-európai szolgáltatás megkezdésére, illetve kiterjesztésére fókuszál, vegyes vállalatuk nyolc, térségbeli új EU-tagországban lépne piacra - a Baltikumban, Szlovákiában, Lengyelországban, Bulgáriában, Csehországban és Romániában -, s innen kiindulva tervezik erősíteni jelenlétüket a következő években a volt FÁK-térségben - beleértve Oroszországot is.

Bognár Péter, a Budapest Film Kft. ügyvezetője szerint mindkét fél célja, hogy a filmklik a térség vezető vod platformja legyen minél hamarabb. Mindenhol együttműködnek helyi partnerkkel, s így mindenhol figyelembe tudják venni a nemzeti sajátosságokat és mozihagyományokat a piaci stratégia kidolgozása során. Az A Company a közös vállalatba viszi - egyebek mellett -leányvállalata, az Eastern European Acquisition Pool teljes kínálatát.

Jön a Filmklik Europe

Az együttműködés két szálon futna: a berlini székhelyű cég 25,1 százalékot vásárolt a Budapest Film Kft.-ben - az árat üzleti titoknak minősítette a a magyar cég ügyvezetője, Bognár Péter -, másrészt internetes videokölcsönzésben működő vegyes vállalkozásról írtak alá szándéknyilatkozatot. Ez utóbbi a tervek szerint a Filmklik Europe nevet viselné, és 51 százalékát jegyezné a német vod-cég, 49-et pedig a Budapest Film Kft. többségi tulajdonában lévő, tavaly október 15-én bejegyzett Filmklik Kft. A Filmklik tavaly nyáron, a T-Online után másodikként, a hazai filmforgalmazók körében pedig elsőként indította vod-szolgáltatását. Az új cég székhelye várhatóan Budapesten lesz, de Bognár Péter az [origo] kérdésére nem tartotta kizártnak a Pozsonyi székhelyet sem - adózási megfontolások miatt.

Gyorsan bővülő piac

A vod-szolgáltatások a nemzetközi filmforgalmazásból egyelőre kis szeletet hasítanak ki. A teljes filmforgalmazásban Kelet-Európa 11,6 százalékkal rendelkezik, ezen belül 8,75 százalékot jegyeznek az internetes videotékák. Az USA-ban a filmforgalmazás bevételeinek 3-4 százalákát teszik, ám rendkívül gyorsan nő a részarányuk. A legnagyobb európai fogyasztó Franciaországban 2006-ról egy év alatt 6-ról 30 millió euróra emelkedtek a vod-jövedelmek.

A közös vállalatba a 72,62 millió forint jegyzett tőkéjű Filmklik Kft. részben azzal a 400 ezer euróval száll be, amit regionális terjeszkedésre nyert az Európai Unió MEDIA-pályázatán. Ez az összeg a teljes költségvetés 34 százalékára elég. Ezen felül a cég negyedéért az A Companytól kapott vételár egy részét is az első körben 1,18 millió euró forrásigényű, és a tervek szerint idén ősszel nyolc országban élesben is elinduló projektre fordítják.

Lefedve egész Európa

A Filmklik Magyarországon jött létre és itt működik, így fejlesztési költségekkel nem kell számolni - mondta Bognár a Hollywood Reporternek. A várakozások szerint a közös vállalkozás 2010 végére nyereséges lesz, 2013-ra pedig megtérül a befektetett tőke is.

Az ügyvezető szerint a finanszírozás - aminek fennmaradó részét a németek biztosítják - gyakorlatilag biztosítottá vált azzal, hogy az ugyancsak német Senator Entertainment - többségi tulajdon szerzés opciójával - 25,1 százalékot vásárolt az A Companyban. A berlini társaság ugyanis - ahogy vezetője, Van Dulmen a Hollywood Reporternek fogalmazott - elérte a friss tőke bevonása nélkül lehetséges növekedés határait.

A február 11-én bejelentett ügylet jelentős lépés volt a páneurópai vod-hálózat létrehozásában, összekapcsolja ugyanis a Senatort és francia partnereit, elsősorban is a Wild Bunch-ot az A Company kelet-európai elosztó hálózatával - amelyhez a berlini megállapodás alapján a Budapest Film is kapcsolódik. Az ügyletet ugyanis a Wild Bunch és a Senator közös vállalatának decemberi alapítása előzte meg, aminek keretében a francia cég 50 százalékot szerzett a Senator művészfilmeket forgalmazó cégében, a Central Filmben. A Wild Bunch hasonló vegyes vállalatot működtet az olasz Bimmel és a benelux A Filmmel.