Veszélyes hús került boltokba az USA-ban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok történetének legnagyobb marhahús-visszahívását rendelte el az amerikai mezőgazdasági minisztérium: 143 millió font (63 800 tonna) fagyasztott terméket vonnak ki a forgalomból, miután egy kaliforniai vágóhídon megsértették az egészségügyi előírásokat.
Vágólapra másolva!

A szövetségi hatóság elrendelte azoknak a fogyasztásra kész, fagyasztott marhahúskészítményeknek a visszavonását, amelyeket a kaliforniai Chinóban működő Westland/Hallmark Meat vállalat csomagolt 2006. február 1-je után. A termékeket megsemmisítik. Ed Schafer mezőgazdasági miniszter vasárnap közölte: bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a Westland vállalatnál megsértették az egészségügyi előírásokat. A cég állítólag rendszeresen elmulasztotta a szövetségi élelmiszerbiztonsági felügyelet állatorvosával történő kötelező egyeztetést azokban az esetekben, amikor nem járóképes állatokat dolgoztak fel.

Azon az alapon, hogy a szövetségi hatóságok nem végezték el a marhák teljes körű és megfelelő vizsgálatát, a miniszter emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősítette a termékeket.

A Westland/Hallmark Meat vállalat szövetségi iskolai étkeztetési programokat és nagy gyorsétkeztető láncokat lát el marhahússal. A cég működését leállították, miután egy titokban készített videofelvétel tanúsága szerint a vállalatnál béna és beteg állatokat pakoltak villás targoncával.

Jennifer Ashton, a Fox News hírtelevízió állatorvosi szakértője szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a kaliforniai vágóhídról származó hústermékek bekerültek az élelmezési láncba.

A szakértő magyarázata szerint egy nagyon szigorú megelőző intézkedésről van szó, ugyanis a marhákat például a szalmonella fertőzés is ledöntheti lábukról, így elvben - mivel nem ellenőrizték az állatokat - fennáll a veszélye, hogy ilyen hús került forgalomba. Az állatorvos azt mondta, még nagyon sok a megválaszolatlan kérdés az ügyben, de a veszélyt komolyan kell venni.

Az Egyesült Államokban ezt az esetet megelőzően 1999-ben vonták ki a legnagyobb mennyiségű, 15 600 tonna marhahúst a forgalomból.