A Lukoil leállította németországi olajszállításait

Vágólapra másolva!
 Az orosz Lukoil teljes egészében leállította kőolajszállításait Németországba, miután árvitába keveredett a monopolhelyzetben lévő németországi exportőrrel, a Sunimex céggel.
Vágólapra másolva!

Olajpiaci kereskedők tájékoztatása szerint februárban 520 ezer tonna kőolajnak kellett volna Németországba érkeznie a Barátság kőolajvezetéken, de ez nem történt meg. A csővezetéket üzemeltető társaság, az orosz Transneft exportütemezése szerint az első negyedévben 5,78 millió tonna kőolajat szállítana Németországba, ebből 1,75 milliót a Lukoiltól.

Hasonló eset már tavaly augusztusban is előfordult, amikor a Lukoil csökkentette olajszállításait Németországba, akkor is a Sunimex-szel támadt árvitája miatt.

Németország kőolajszükségletének egyötödét a Barátság kőolajvezetéken fedezi, és a szállításokat a Sunimex tartja kézben. A Szergej Kisilov orosz olajmágnás vezette társaság veszi meg a kőolajat az orosz vállalatoktól, majd továbbadja a BP, a Total, illetve a Shell németországi finomítóinak.

A Lukoil viszont a Sunimex kiiktatását szeretné, mert így átláthatóbbá válnának az ügyletek, és a közvetlen értékesítés révén több adó folyhatna be az orosz államkasszába.

Hasonló véleményen van a Transneft elnöke is, aki hétfőn a Vedomosti című lapnak nyilatkozva megkérdőjelezte a közvetítő cégek szükségességét.