Belebukott a botrányba a német posta elnöke

Vágólapra másolva!
A vizsgálat végét meg sem várva lemondott a német posta adócsalással vádolt, egyébként kimondottan sikeresnek számító elnöke. Más topmenedzserek korábbi korrupciós ügyeivel együtt az eset a német gazdasági vezetők teljes hitelvesztését okozhatja.
Vágólapra másolva!

Lemondott hivataláról Klaus Zumwinkel, a német posta (Deutsche Post) adócsalással gyanúsított elnöke - jelentette be pénteken a pénzügyminiszter szóvivője. A német kormány elfogadta a lemondást, Angela Merkel kancellár és Peer Steinbrück pénzügyminiszter egyaránt üdvözölte Zumwinkel döntését.

Néhány órával korábban a német posta igazgatótanácsa még azt közölte, hogy Zumwinkel hivatalában marad. A szóvivő nyilatkozatából kitűnt: a kormány közvetett nyomást gyakorolt Zumwinkelre a lemondás érdekében. A posta elnökének döntését hivatalosan az igazgatótanácsnak kell jóváhagynia hétfőn.

A 64 éves Zumwinkel 19 évig állt a német posta élén. Nem utolsósorban az ő elnöki tevékenységéhez fűződik, hogy a hosszú ideig veszteséges és állam támogatására szoruló vállalat jövedelmező részvénytársasággá vált.

Az elnök bonni irodájában és kölni lakásában a rendőrség adócsalás gyanúja miatt csütörtökön házkutatást tartott, a bochumi ügyészség pedig vizsgálatot indított az ügyben. Letartóztatásától eltekintettek, mert Zumwinkel együttműködési készséget tanúsított, és óvadékot helyezett letétbe.

A gyanú szerint Zumwinkel az elmúlt években mintegy 10 millió eurót helyezett el liechtensteini bankszámlákon, mindennek alapján egymillió eurót kitevő adócsalás gyanúja vetődött fel ellene.

Közben a Handelsblatt című német pénzügyi-politikai napilap pénteken arról számolt be, hogy a Zumwinkel-ügy csak a kezdetet jelenti. E szerint a német rendőrség az ország különböző helyszínein az elkövetkező napokban razziák sokaságát tervezi. A tekintélyes lap arról írt: "tehetős és tekintélyes" németek - köztük magas beosztású menedzserek - "százai" ugyancsak adócsalás gyanújába keveredtek.

A német posta elnöke elleni adócsalási gyanú más területen is lavinát indított el. Mind a parlamentben, mind a parlamenten kívül ismét napirendre került a túl magasnak tartott menedzseri jövedelmek kérdése, és általánosságban a gazdasági vezetők megbízhatósága.

Több szakértő azt a véleményt fogalmazta meg, hogy a Zumwinkel-ügy katasztrófát jelent a német menedzseri elit szavahihetősége szempontjából. Egyes értékelések szerint a gazdaság vezetői - a Volkswagen és a Siemens korábbi korrupciós botrányai és a mostani ügy után - a legjobb úton haladnak afelé, hogy eljátsszanak minden társadalmi támogatást.