Várakozások felett a Mol nyeresége

Vágólapra másolva!
A Mol-csoport tavalyi évi negyedik negyedévi nettó eredménye 94, 3 milliárd forint lett, így az egész évet 254,1 milliárd forint profittal zárta a társaság. A speciális tételek nélküli tiszta profit 73,5 milliárd forintot tett ki az utolsó három hónapban, ami éves szinten 205,1 milliárd nettó nyereséget eredményezett. Az elemzők az utolsó negyedévre 67 milliárd forint körüli nettó profitot vártak.
Vágólapra másolva!

A Mol a tavalyi évben elért 73,5 milliárd forintos nettó profitja háromszorosa az egy évvel korábbi adatnak, de éves szinten, még így is 4 százalékkal alacsonyabb lett a nyereség. A Mol a készpénztermelő képességet mutató EBITDA szintjével is meghaladta az utolsó negyedévi elemzői várakozásokat, amelyek 107 milliárd forintot becsültek, a tényleges adat azonban 127 milliárd forint lett.

A jelentős dollár gyengülés miatt az amerikai valutában a számok még szebben mutatnak, hiszen a speciális tételek nélküli nettó eredménye így 10 százalékkal nőtt, és 1,116 milliárd dollárt tett ki.

A Mol pénteken közzétett gyorsjelentése kiemeli, hogy a kedvező iparági környezet mellett a finomítás és kereskedelem megnövekedett értékesítése, kiemelkedő hatékonysága, valamint a petrolkémiai szegmens rekord teljesítménye járult hozzá leginkább a tavalyi év jó teljesítményéhez. A magas kőolajárak és javuló árrések pozitív hatását a dollár gyengesége mérsékelte.

A Mol speciális tételek nélküli üzleti eredménye 67,4 milliárd forint lett az utolsó negyedévben, az elemzők 66 milliárd forintot vártak. Az egész évet így 297,6 milliárd forint üzleti nyereséggel zárta a Mol, ami forintban 10 százalékos visszaesést, dollárban viszont 5 százalékos növekedést jelentett.

Kutatás-Termelés

A Mol 2007-ben 80,8 milliárd forint nyereséget ért el ebben az üzletágban, ami dollárban 25 százalékos, forintban pedig 34 százalékos visszaesést jelent. A forinttal szemben 13 százalékkal gyengülő dollár mintegy 31 milliárd forinttal rontotta az üzleti eredményt az előző év azonos időszakához képest, és a Szőreg-1 mező eladása is jelentős kiesést okozott az árbevételben.

A tavalyi évben az összehasonlítható szénhidrogén termelés 4 százalékkal, a kőolajtermelés 2 százalékkal csökkent 2006-hoz képest, mivel az oroszországi akvizíciók részben ellensúlyozták a hazai mezők és a ZMB mező természetes visszaeséséből fakadó 7 százalékos, illetve 1 százalékos volumencsökkenését. Kiugró sikerként jellemzi a Mol, hogy a cég tavaly összesen 16 kutatófúrást mélyített, amelyből 8 gazdaságilag sikeres találatot eredményezett. Ezek a sikerek kiemelik a Mol magyarországi mezőiben lévő potenciált, ahol a kutatási teljesítmény különösen sikeres volt. A gyorsjelentés kiemeli, hogy ezek eredményei pár éven belül már láthatóak lesznek a termelési szint alakulásában. Emellett a társaság 2007-ben a világ legnagyobb olajcégével, az Exxon-nal megkezdte a nem konvencionális gázmezők kitermelési lehetőségének vizsgálatát is.

Feldolgozás és kereskedelem

A tavalyi évben 172,5 milliárd forint nyereséget hozott ez az üzletág, ami 2 százalékkal kevesebb a 2006-os nyereségnél. A Mol jelentősen, mintegy 8 százalékkal tudta növelni értékesítését legfontosabb és legközelebbi piacain, javult az értékesített termékek összetétele is ebben az üzletágban, mivel átlag feletti mértékben nőtt a magasabb értékű termékek eladása. A gázolaj és tüzelőolaj értékesítés 9 százalékkal, míg a motorbenzin értékesítés 6 százalékkal nőtt. Sikeres akvizíciói (horvát Tifon, olasz IES) eredményeképp a Mol jelenleg 1001 töltőállomást üzemeltet Közép -és Dél-kelet Európában, illetve Észak-Olaszországban.

Földgáz szállítás és Vegyipar

Az enyhe időjárás miatt 2007-ben alacsonyabb volt a hazai földgáz szállított mennyisége. A működési költségek 7 százalékos csökkenése ugyanakkor ellensúlyozta a kisebb szállítási árbevétel eredményrontó hatását. Az üzleti eredménye ennek betudhatóan 2 százalékkal 31,3 milliárd forintra javult 2007-ben a bázis időszakhoz képest. A Mol megkezdte 2007-ben a földgázszállító rendszer kapacitásának bővítését, amely lehetőséget teremt a jövőbeni fogyasztási igények kiszolgálására és a stratégiai gáztároló majdani működtetésére.

Tavaly a petrolkémiai szegmens történetének legmagasabb üzleti eredményét érte el. Az üzleti eredmény

40,6 milliárd forint volt 2007-ben, 74 százalékkal növekedve 2006-hoz képest. A kiemelkedő eredmény nagymértékben köszönhető annak, hogy az új termelőkapacitások folyamatosan javuló kihasználása következtében a termelési illetve értékesítési volumenek rekord értéket értek el, amely lehetővé tette a kedvező piaci helyzet maximális kihasználását.