Szürkemunka nincs, fekete is kevesebb

Vágólapra másolva!
A gazdaság kifehéredéséből tavaly 80-100 milliárd forint közötti államháztartási többletbevétel származott, amely a költségeket levonva 73-93 milliárdot hozott az államkasszának - jelentette ki Ligeti Csák, a feketegazdaság kifehérítését vizsgáló bizottság elnöke.
Vágólapra másolva!

A feketegazdaság méretét a gazdaságstatisztika a GDP 15-18 százalékéra becsüli - mondta a bizottság első jelentése alkalmából Ligeti Csák. Ennek összege a jelenlegi GDP mellett 4050-4860 milliárd forint, ha 40 százalék körüli adó és járulék tartalommal vesszük számba, akkor a költségvetés elméletileg 1620-1944 milliárd forint többletbevételhez juthatna.

A miniszterelnök által felkért bizottság elnöke, a KSH főosztályvezetője elmondta: a gazdaság fehéredése ugyan növeli az államháztartás bevételét, de közvetlenül nem növeli a gazdaság teljesítményét.

A fehéredés közvetett hatása ugyanakkor hozzájárul a gazdaság bővüléséhez, javítja az ország versenyképességét azáltal, hogy a nagyobb adó- és illetékbevételek javítják az államháztartás egyensúlyát, így lehetővé teszik az adókulcsok csökkentését - vezette le a folyamatot Ligeti Csák. Talán ennél is fontosabb, hogy a fehéredés révén szélesebb alapra kerülnek a közterhek, így a legálisan működő gazdasági szereplők versenyhátránya csökken - tette hozzá.

Csökkenő teljesítmény, növekvő bérek

"Szürkefoglalkoztatás nincs, az a munkaadó, aki a hivatalosan bejelentett minimálbér mellett zsebbe is fizet, feketefoglalkozató" - hangsúlyozta Pataky Péter. A munkavállalókat képviselő bizottsági tag, aki az MSZOSZ elnöke elmondta: a foglalkoztatás jogszerűségének megsértése nem csupán munkajogi kérdés, következménye az adó- és járulékbevételekben csapódik le.

A színlelt szerződések megszüntetése, a kötelező minimálbér bevezetése, illetve a három éves ágazati bérmegállapodások együttes hatása jelentkezett az építőiparban, ahol tavaly közel 20 százalékos teljesítménycsökkenés mellett csaknem ennyivel nőttek a kifizetett bérek - jelezte a fehéredés eredményét Pataky Péter.

A bizottságot segítő gazdaságkutató műhelyek szerint tavaly 50-76 milliárd forint közé tehető a foglalkoztatás fehéredéséből származó költségvetési többletbevétel. A bizottság ennek a tartománynak az alsó harmadára teszi azt a bevételi többletet, ami a jövedelemadó és a járulékbevételek növekedésének köszönhető - mondta Pataky.

Az ellenőrzés és a szankció nem elégséges

A vám és jövedéki termékeknél a fehéredésből 75 milliárd forint többletbevételt mért a Pénzügyminisztérium (PM) - ismertette Fekete István. A bizottság munkaadói képviselője, a Joint Venture Szövetség elnöke a cigaretta szabadforgalmát hozta fel példaként: a jövedéki adó 4,2 százalékos emelése nyomán a forgalomnak vissza kellett volna esnie, ugyanakkor a tény 4,3 százalékos növekedést mutat, ami 16,5 milliárd szál eladását jelentette. A jövedéki adó többletbevétel közel 18 milliárd forint volt. Az üzemanyagoknál 6,2 milliárd forintos fehéredési többletbevétellel számolt a PM.

A vámellenőrzések szigorodása és a VPOP hatékony ellenőrzése következtében a jövedéki adóból származó költségvetési többletbevételt összesen mintegy 28 milliárd forintra becsülte a bizottság.

Az Ecostat számítása szerint a fehéredésből származó tavalyi többletbevétel 96 milliárd forint volt, ami a bizottság által adott 80-100 milliárdos összeg felső sávjába esik - közölte Ligeti Csák, hozzátéve: ha a fehérítéshez felhasznált 6,7 milliárd forintos költséget is figyelembe vesszük, akkor a költségvetés tavaly 73-93 milliárd forint többletbevételhez jutott a bizottság szerint.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a feketegazdaság ellen nem elegendő a megszigorított ellenőrzésekkel és szankciókkal küzdeni, az egész társadalmat átfonó korrupciót, ezen belül is a közbeszerzés visszásságait szükséges korlátozni. Megemlítette azt is, hogy a gazdasági igazságszolgáltatás lassúsága gyakran arra kényszeríti az egyébként tisztességes, de a jogos követeléséhez hozzá nem jutó vállalkozót, hogy a túlélés érdekében a feketegazdaságba meneküljön.

Noha 2008-ban nem várható, hogy a fehéredésből hasonló többletbevételre tegyen szert a költségvetés, mint 2007-ben, Pataky Péter szerint az eltitkolt áfa összege nagyságrendileg valószínűleg meghaladja a foglalkoztatásból származó fehéredés összegét.