Nem érte el éves tervét az OTP

Vágólapra másolva!
Az OTP bankcsoport 207,881 milliárd forint adózott nyereséget ért el 2007-ben, ami 11,1 százalékkal haladja meg az előző évit. Az eredmény az elemzői várakozásoknál mintegy 1 milliárd forinttal több, ugyanakkor elmarad a 211,6 milliárd forintos tervtől.
Vágólapra másolva!

A negyedik negyedévben elért 50,9 milliárd forintos profit, nagyjából megfelelt az elemzők által vártnak. Ez egyébként több mint 25 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot, 8,6 százalékkal viszont alacsonyabb a hamardik negyedévi eredménynél. A negyedik negyedév korrigált nettó kamatbevétele 116,9milliárd forint volt, ami 9,3 százalékkal magasabb az előző negyedévnél. A nettó kamatmarzs 19 bázisponttal 5,67százalékra emelkedett.

A végső szám elmaradása a menedzsment által eredetileg tervezett 211 milliárd forintos eredménytől, nem egyedi tételeknek tudható be. Akisebb nyereség a stratégiai nyitott pozíció 598 millió forintos vesztesége, a szerb leánybank gyenge teljesítménye, illetve az oroszországi Investsberbank szervezeti és személyi problémákkal terhelt lassúbb első félévi felfutása magyarázatot ad a különbségre - olvasható a a gyorsjelentésben, hozzátéve, hogy több leánybank teljesítménye, valamint a magyarországi alapbanki tevékenység ugyanakkor a tervekhez képest jobban alakult.

Az OTP a gyorsjelentésben kiemelte, hogy az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság a jelentős részvényárfolyam korrekciót leszámítva egyelőre nem érintette a bankcsoport működését. A banknak nincs olyan strukturált értékpapír portfoliója, ami jelentős árfolyamveszteséget generálna, kötvénykibocsátás pedig 2007 évben csak a válságot megelőzően, februárban volt. Az OTP adósság-lejárati struktúrája egészséges, nincsenek kiugró törlesztési csúcsok. A portfolió minősége a jelentés szerint a hitelállomány gyors bővülése ellenére javult; a problémás kintlévőségek aránya 2007 végén 4,2 százalék volt.

A bankcsoport 2007 évi működési környezetében jelentős kettősség érvényesült: Magyarországon a tevékenység kereteit elsősorban a megszorító intézkedések keresletet visszafogó hatása, a magas kamatkörnyezet, és az alapvetően stabil hazai fizetőeszköz határozta meg. A külföldi leánybankok országait ugyanakkor dinamikus gazdasági fejlődés, folyamatosan növekvő lakossági hitelkereslet, és számos országban életbe lépő restrikciós szabályozás jellemezte.

Magyarországon a makrogazdasági kiigazítás jelentős egyenlegjavulást eredményezett költségvetésben és a folyó fizetési mérlegben. Mindennek következtében a hazai fizetőeszköz jóval kisebb volatilitást mutatott, mint a megelőző évben, alapvetően a 250 forintos euró szint körül maradt. A vártnál magasabb infláció viszont a jegybankot óvatosságra intette, mindössze két 25 bázispontos alapkamat csökkentés történt 2007-ben. A tervezetthez képest magasabb alapkamat és a stabil forint növelte a deviza alapú hiteltermékek meglévő népszerűségét, a lakás- és jelzálog típusú hitelek folyósításának jelentős hányada deviza alapú volt. A teljes állományon belüli a deviza részaránya a magyarországi hitelportfolión belül 3,5 százalékponttal 43,4 százalékra nőtt. A vártnál magasabb kamatkörnyezet a nettó kamatmarzs alakulását kedvezően befolyásolta.

A nettó hitelállomány 2007. végi záróértéke 5584milliárd forint volt, 28,5 százalékkal több, mint egy évvelezelőtt és 9,1százalékkal haladta meg az előző negyedévet. A nettó hitelállomány a mérlegfőösszeg 66 százalékát érte el. A konszolidált betétállomány is rendkívül dinamikusan, 19 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben, ezen belül 7,3 százalékkal a negyedik negyedévben.

A konszolidált mérlegfőösszeg éves szinten 19,2 százalékkal nőtt és 2007 végén megközelítette a 8460 milliárd forintot. A bankcsoport saját tőkéje 13,4 százalékkal, 894 milliárd forintra bővült.

Az eredmény összetevői közül a korrigált nettó kamatbevétel több mint 25 százalékkal, a nettó díj- és jutalékbevétel 35 százalékkal nőtt, a működési kiadások pedig 32,1 százalékkal emelkedtek. A hatékonysági és jövedelmezőségi mutatók enyhén romlottak. A konszolidált kiadás/bevétel mutató 56,8-ról 59,1 százalékra emelkedett. Az eszközarányos nyereség (ROA) 0,4 százalékponttal, 2,7 százalékra mérséklődött, a saját tőke arányos nyereség (ROE) pedig 3,3 százalékponttal, 24,7 százalékra csökkent.

Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 793 forint volt, ami 71 forinttal magasabb a bázisnál. Az OTP részvények könyv szerinti értéke 2007 végén 3193 forint volt, egy év alatt 377 forinttal emelkedett.

OTP GARANCIA BIZTOSÍTÓ

A francia Groupamanak napokban eladott OTP Garancia Biztosító 2007 évben 8,1 milliárdforint adózott eredményt ért el, ezzel 10 százalékkal növelve éves teljesítményét. A biztosítási bevételek

12 százalékkal, míg a biztosítási ráfordítások 13 százalékkal növekedtek 2006-hoz képest. A befektetési eredményektőltisztított biztosítási üzleti eredmény 4,5 milliárdforintot tett ki, ami éves szinten kimagasló, 38 százalékos bővülést eredményezett. A 2007-ben realizált 90,0 milliárd forintos bruttódíjbevételnek köszönhetően a társaság piacirészesedése az összes díjbevétel tekintetében9,7 százalékot ért el, ami a negyedik helyezést jelentette a magyar piacon. Azéletbiztosítási díjbevételből 10,3 százalékos, a nem-élet ági részesedése pedig 8,9 százalékos piaci részt jelentett 2007-ben, ami a negyedik, illetve a harmadik helyhez volt elég a magyar piacon.