Húsz százalékot csökkent a Telekom profitja

Vágólapra másolva!
A T-csoport nettó nyeresége 20,3 százalékkal 60,2 milliárd forintra csökkent 2007-ben az egy évvel korábbi adathoz képest. A visszaesés okaként a létszámleépítés egyszeri nagyobb költségét, a szolidaritási adó bevezetését, valamint a pénzügyi költségek növekedését jelölte meg a társaság csütörtökön publikált gyorsjelentése. Az első kilenchavi 59,4 milliárd forint nyereség után a negyedik negyedévben alig termelt profitot a társaság, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak.
Vágólapra másolva!

A T-csoport bevételei 0,8 százalékkal 676,7 milliárd forintra nőttek 2007-ben. A negyedik negyedévben a szegmensek közötti kiszűrések előtti bevételek 2,0 százalékkal 77,0 milliárd forintra csökkentek, az EBITDA ráta 23,8 százalék volt.

Christopher Mattheisen, a cég elnök-vezérigazgató a 2007 évi teljesítménnyel kapcsolatban azt közölte: a kedvezőtlen makrogazdasági és versenykörnyezet ellenére jó eredményt ért el a Magyar Telekom 2007-ben. A terveket néhány esetben túl is teljesítette a csoport: a bevételeket szinten tartották, míg a működéshez kapcsolódó EBITDA-t (EBITDA a vizsgálattal és a létszámleépítéssel kapcsolatos költségek nélkül) kismértékben növelték is.

A negyedik negyedév nyereségességére jelentős hatással volt a hangsúlyosabb marketing tevékenység és az ügyfelek megszerzése érdekében indított kampányok annak érdekében, hogy minden piaci szegmensben megőrizze a cég a vezető pozícióját. Az ügyfélmegszerzési költség növekedése mellett a létszámcsökkentéssel kapcsolatos költségek is hozzájárultak az EBITDA csökkenéséhez. A novemberi bejelentésnek megfelelően a társaság célja az, hogy e2008 végére 15 százalékkal csökkentse a csoportszintű létszámot. A negyedik negyedévben ezzel kapcsolatban 19 milliárd forint költséget könyveltek el.

A 2008-as célokkal kapcsolatban a vezérigazgató annyit közölt: cél a bevételek szinten tartása, és az, hogy a működéshez kapcsolódó EBITDA csak kismértékben csökkenjen 2007-hez képest. A működéshez kapcsolódó EBITDA-t befolyásoló főbb tényezők 2008-ban a nemzetközi mobil piacokon a verseny erősödése, a kedvezőtlen magyarországi makrogazdasági környezet és a szabályozói hatások. A tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg bevételekhez viszonyított arányát 15 százalék körül akarják tartani, ami jelzi a cég elkötelezettségét a vezetékes és mobil szélessáv lefedettségének növelése, valamint az új termékek és szolgáltatások fejlesztése iránt.

A bevételeken belül a korábbi tendencia nem változott a vezetékes hangforgalomból és a TETRA szolgáltatás bevétel csökkenését a mobil, az internet, valamint a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó növekedése ellensúlyozta.

A konszolidált rendszerintegrációs és informatikai leányvállalatok (KFKI Csoport, T-Systems Hungary és Dataplex) 2007-ben 27,0 milliárd forinttal járultak hozzá a csoport bevételeihez.

Az nettó készpénztermelő képességet mutató EBITDA 5,7 százalékkal, 243,9 milliárd forintra mérséklődött tavaly, így az árbevételhez viszonyítva az EBITDA ráta 36,0 százalék volt.

A cég szerződéseivel kapcsolatos vizsgálatok költségei 5,7 milliárd forintot tett ki 2007-ben, míg a végkielégítéshez kapcsolódó kifizetések és elhatárolások összesen 27,5 milliárd forintot ( Ebben benne vannak a létszámcsökkentéshez kapcsolódó költségek valamint részben felsővezetői szerződések megszűnésével járó költségek.). E nélkül a csoport EBITDA 277,1 milliárd forint lett volna, ami 40,9 százalékos arányt jelentene.

A cég üzleti tevékenységből ( a pénzügyi műveleteket nem tartalmazza ez a szám) származó nettó készpénzállomány 190,3 milliárd forintról 231,3 milliárd forintra nőtt. A javulás okai elsősorban a jelentősen lecsökkent működőtőke-igény, (a TETRA-szolgáltatáshoz kapcsolódó vevői követelések csökkenése, az alacsonyabb adókövetelések és a létszámcsökkentéssel kapcsolatos magasabb céltartalékok miatt), és az adóelőnyök kihasználásának köszönhetően alacsonyabb adófizetés volt.

A készpénzállományból befektetésre a 2006 évi 120,3 milliárd forint után tavaly 134,8 milliárd forintot fordított a társaság. A növekedés oka, hogy emelkedett a GSM licensz meghosszabbításáért 2007-ben fizetett díj, és emiatt megnőtt a tárgyi eszközök és immateriális javak beszerzésére fordított összeg.

A pénzügyi tevékenységre fordított nettó készpénz is jelentősen nőtt a 2005. év után járó osztalék 2007. januárban illetve a 2006. év után járó osztalék 2007. májusban történt kifizetése miatt.

A cégcsoport nettó adósságállománya 229,2 milliárd forintról 261,4 milliárd forintra nőtt 2007 végére, ennek is az osztalékfizetések az oka. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság plusz az összes tőkére vetített aránya) ennek megfelelően a 2006. év végi 27,9 százalékról 2007. december végére 31,0 százalékra emelkedett.

Az Origo Zrt. az MTelekom-csoport tagja