Fejlesztés előtt az albán tengerpart

Vágólapra másolva!
Az albániai elitturizmust kívánja megalapozni az az urbanisztikai tanulmány és építési terv, amelyet Durres régió hivatala fogadott el, és amely egy 390 hektáros területet jelöl ki idegenforgalmi célra a Palles-fok és az Erzen folyó torkolata között, az Adriai-tenger partján.
Vágólapra másolva!

A turisztikai fejlesztésre kiszemelt terület maga a Lalzit-öböl, amelynek érintetlen, 35 kilométer hosszú, fehér homokos partja van, tiszta tengere és mintegy övként, píneafenyő erdősáv veszi körül.

Az öböl környezetében 15 falu van szőlő- és gyümölcsfa-ültetvényekkel s mintegy 23 ezer lakossal. A turizmus fejlesztésével az ott gazdálkodóknak lehetőségük nyílik tejtermékeik, zöldségük, gyümölcsük értékesítésére. Az épülő szállodák pedig munkahelyeket is teremtenek - írta helyszíni tudósításában az ATA albán hírügynökség munkatársa.

A minőségi turizmus jövendő helyén, a Lalzit-öbölhöz közel már működik Shen Pjeter faluban a falusi turizmus, 30 család fogad vendégeket, a külföldiek közül olaszokat, mert a Tauleda nevű helyi fejlesztési ügynökség együttműködési szerződést kötött a közép-olaszországi Marche tartománnyal.

Az albán kormány a tengerparti Lalzit-öböl jó megközelíthetősége végett tavaly nagy útépítésbe kezdett. Tiranából autópályán lehet már jövőre lejutni Durresbe és környékére. A beruházás 9 millió dollárba (több mint 1,5 milliárd forint) kerül.